Kazahstan. Scumpirea combustibililor a dărâmat guvernul. Președintele speră să potolească astfel furia oamenilor

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 10:59
3518 citiri
Kazahstan. Scumpirea combustibililor a dărâmat guvernul. Președintele speră să potolească astfel furia oamenilor
peste 200 de persoane au fost arestate în urma potestelor din Kazahstan/ FOTO : Captura Youtube

După ce a spus națiunii că executivul kazah nu va cădea în urma protestelor de amploare declanșate de o creștere abruptă a prețurilor la energie, președintele kazah Kasâm Jomart Tokaev a acceptat demisia guvernului după o a treia zi de proteste în țara din Asia Centrală.

Un decret prezidențial publicat pe 5 ianuarie arată că Toqaev a acceptat demisia guvernului „în conformitate cu articolul 70 al Republicii Kazahstan”. Acesta l-a numit pe actualul prim-viceprim-ministru, Alikhan Smailov, ca prim-ministru interimar.

De asemenea, decretul arată că actualii membri ai guvernului își vor continua activitatea până la formarea unui nou guvern. În același timp, președintele l-a numit pe Murat Nurtileu în funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului pentru Securitate Națională și l-au eliberat pe Krymbek Kușerbaev din funcția de secretar de stat.

Toqaev a semnat anterior un decret de instituire a stării de urgență în regiunile Almaty, Mangystau și Zhanaozen până pe 19 ianuarie.

Într-un mesaj video adresat națiunii pe 4 ianuarie, președintele Toqaev a spus că guvernul nu va cădea și că vrea „încredere reciprocă și dialog, mai degrabă decât conflicte”.

Apelul său a venit la scurt timp după ce s-a aflat că forțele de securitate au folosit grenade paralizante împotriva protestatarilor care încercau marți, 4 ianuarie, să ia cu asalt biroul primăriei din cel mai mare oraș al țării, Alma Ata, fosta capitală, centru economic și financiar important al țării.

PreședinteleTokaev i-a avertizat pe protestatari marți seară, în timpul unui apelului video adresat națiunii, că îndemnurile de a ataca clădirile guvernamentale și militare sunt ilegale.

Oamenii cer scăderea prețului la gaze

Protestele au izbucnit în regiunea Mangistau, din vestul Kazahstanului, pe 2 ianuarie, din cauza creșterii bruște a prețului la gazul lichefiat și s-au răspândit în întreaga țară.

Marți seară, pe 4 ianuarie, guvernul a anunțat că va restabili plafonul de preț la 50 de tenge (0,11 dolari) pe litru, sau mai puțin de jumătate din prețul pieței, în Mangistau.

Tokaev a semnat, de asemenea, un decret pentru instituirea stării de urgență în regiunile Almatî și Mangistau.

Sute de oameni care au cerut scăderea prețurilor la gaze și demisia guvernului s-au adunat în piețele centrale ale orașului Janaozen și Aktaú, centrul administrativ al regiunii Mangistau, după două nopți de proteste.

Mitinguri mai mici au avut loc, în sprijinul protestatarilor din Mangistau, și în alte orașe: în nord – la Aktobe, în sud - la Șîmkent, în vest – la Oral (fostul Uralsk), în sud-est - la Almatî și în capitala Nur-Sultan. Protestatarii și-au exprimat nemulțumirea și față de probleme precum corupția, șomajul și salariile mici.

Peste 200 de persoane au fost reținute de poliție în cadrul acestor proteste.

Grupurile pentru drepturile omului au spus că legea Kazahstanului privind adunările publice contravine standardelor internaționale, pentru că necesită permisiunea autorităților pentru organizarea de mitinguri. De asemenea, prevede urmărirea penală pentru organizarea și participarea la mitinguri neautorizate, chiar dacă constituția națiunii garantează cetățenilor săi dreptul la întrunire liberă.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
#kazahstan, #proteste, #cadere, #guvern, #scumpire, #gaze lichefiate , #Kazahstan
Comentarii
Poza flloriin
flloriin
rank 1
În UE e mai bine: ai măriri fără proteste!