Peste 5.000 de arestări în Kazahstan de la începutul revoltelor care au zguduit țara

Duminica, 09 Ianuarie 2022, ora 10:16 1987 citiri
Sunt în desfășurare 125 de anchete diferite FOTO Twitter

Mai mult de 5.000 de persoane au fost arestate în Kazakhstan în contextul revoltelor care au zguduit cea mai mare ţară din Asia Centrală săptămâna aceasta, au anunţat duminică mass-media locale care au citat autorităţile.

În total, 5.135 de persoane au fost arestate în cadrul a 125 de anchete diferite, a declarat Ministerul de Interne, citat de presă.

Kazahstan, o ţară cu o populaţie de 19 milioane de locuitori, bogată în hidrocarburi, a fost zguduită săptămâna aceasta de revolte fără precedent de la independenţa din 1989, proteste care au provocat zeci de morţi.

Protestele au început duminica trecută, după ce a crescut preţul gazului, în special în capitala economică Almatî, unde poliţia a tras cu gloanţe adevărate în manifestanţi.

Potrivit Ministerului de Interne citat duminică de presă, prejudiciul material cauzat de violenţe a fost iniţial evaluat la aproximativ 175 de milioane de euro.

Peste 100 de magazine şi bănci au fost jefuite şi peste 400 de vehicule distruse, potrivit aceleiaşi surse.

„Astăzi, situaţia a fost stabilizată în toate regiunile ţării”, a declarat ministrul de Interne Erlan Turgumbaiev, adăugând că „operaţiunea antitero continuă pentru a obţine ordinea în ţară”.

Semn al unei timide reveniri la normal, în jur de 30 de supermarketuri s-au redeschis la Almatî duminică, au anunţat mass-media din Kazahstan. Lungi cozi de aşteptare a vehiculelor s-au format în aceste ultime zile în faţa benzinăriilor, a constatat AFP.

Aeroportul din Almatî, care a fost pentru scurt timp ocupat de manifestanţi, va rămâne închis „până când situaţia se restabileşte”, au declarat duminică autorităţile. Ar trebui să-şi reia activitatea luni.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News