Patinatoarea Kamila Valieva susține că a luat din greşeală medicamentele bunicului ei

Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 09:08
5669 citiri
Patinatoarea Kamila Valieva susține că a luat din greşeală medicamentele bunicului ei
Kamila Valieva FOTO facebook

Patinatoarea rusă Kamila Valieva ar fi folosit trei substanţe diferite pentru a trata afecţiuni cardiace, potrivit analizei probei care a declanşat scandalul de dopaj de la Jocurile Olimpice de la Beijing, informează New York Times, citat de news.ro.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg, la 25 decembrie 2021, de către Rusada, care a primit doar în 7 februarie rezultatul pozitiv de la laboratorul din Stockholm. Substanţa identificată a fost trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

New York Times scrie că eşantionul ei conţinea şi medicamentele pentru inimă Hipoxen şi L-carnitină, care nu sunt pe lista celor interzise de Agenţia Mondială Antidoping.

Sportiva s-ar fi apărat după ce a fost depistată pozitiv, susţinând că a luat din greşeală medicamentele bunicului ei. Potrivit lui Denis Oswald, preşedintele Comisiei de disciplină a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Kamila Valieva şi-ar fi justificat controlul pozitiv în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) prin faptul că a făcut o confuzie cu medicamentele prescrise bunicului ei pentru a trata o problemă la inimă.

NY Times a precizat că bunicul patinatoarei a furnizat un mesaj video preînregistrat la o audiere cu oficialii ruşi antidoping, în 9 februarie, în care a spus că el a folosit trimetazidină pentru a trata "atacuri".

Bunicul sportivei a arătat un pachet de medicamente în timpul mesajului. Mama Kamilei Valieva a afirmat la aceeaşi audiere că fiica ei a luat Hipoxen din cauza bătăilor neregulate ale inimii. Ea a precizat că bunicul avea grijă de nepoata lui în absenţa părintelui.

Prezenţa trimetazidinei în corpul sportivei ar fi putut fi o greşeală, au sugerat oficialii ruşi. Dar descoperirea mai multor substanţe în eşantionul unui sportiv de elită, în special a unuia tânăr ca Valieva, a fost extrem de neobişnuită, potrivit unui important oficial antidoping.

Directorul executiv al Agenţiei Antidoping din Statele Unite, Travis Tygart, a declarat că beneficiile unei astfel de combinaţii de substanţe "par să vizeze creşterea rezistenţei, reducerea oboselii şi o eficienţă mai mare în utilizarea oxigenului”.

L-carnitina este permisă atunci când este administrată pe cale orală, a spus Tygart, dar este interzisă dacă este administrată în cantităţi mari prin perfuzie sau injectabil, deoarece ar putea oferi un avantaj incorect de îmbunătăţire a performanţei. Nu este clar cum a luat Valieva suplimentul şi nu este cunoscută nici concentraţia din proba ei.

Valieva a declarat trei produse într-un formular de control antidoping care a fost depus împreună cu testul efectuat. Aceste produse au fost L-carnitină, Hypoxen şi Supradyn, un supliment pentru stimularea imunităţii.

Kamila Valieva, medaliată cu aur în proba pe echipe, a primit din partea TAS permisiunea de a evolua în continuare la JO şi a terminat pe primul loc programul scurt al probei individuale feminine. Programul liber va avea loc joi.

Cercetătorii avertizează că anumite medicamente pentru contracepție pot crește riscul de tumori cerebrale
Cercetătorii avertizează că anumite medicamente pentru contracepție pot crește riscul de tumori cerebrale
Milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepţie şi pentru a gestiona afecţiuni precum endometrioza pot prezenta un risc crescut de tumori...
Guvernul ar avea „planuri mari” pentru noi investiții în Antibiotice Iași. Ce spune un deputat PSD despre viitorul companiei
Guvernul ar avea „planuri mari” pentru noi investiții în Antibiotice Iași. Ce spune un deputat PSD despre viitorul companiei
Deputatul PSD Silviu Macovei susţine că guvernul are "planuri mari" pentru noi investiţii la compania ieşeană Antibiotice, el adăugând că producătorul ieşean de medicamente are...
#Kamila Valieva, #Patinatoare, #medicamente, #bunic, #doping , #stiri Olimpiada