Cum a ajuns Rusia să stăpânească un teritoriu idilic la Marea Baltică. Importanța strategică colosală a coridorului Suwalki

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 12:14
8283 citiri
Cum a ajuns Rusia să stăpânească un teritoriu idilic la Marea Baltică. Importanța strategică colosală a coridorului Suwalki
Imagine din orașul Kaliningrad, fost Königsberg în perioada stăpânirii germane FOTO Hepta

Tensiunile cresc în jurul exclavei rusești Kaliningrad, un teritoriu izolat, dar semnificativ din punct de vedere strategic, de pe coasta Mării Baltice, care ar putea fi în curând târât în ​​războiul Kremlinului.

Rusia a reacționat cu furie după ce Lituania a interzis trecerea mărfurilor sancționate de UE pe teritoriul său și în Kaliningrad. Dar Lituania spune că doar aplică sancțiunile Uniunii Europene, iar blocul european a susținut-o, informează CNN.

Însărcinatul cu afaceri al Lituaniei la Moscova a fost chemat luni, 20 iunie, la Ministerul rus de Externe și i-a spus că, dacă tranzitul de mărfuri către regiunea Kaliningrad nu este complet restabilit, Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale.

Conflictul amenință acum să intensifice tensiunile dintre Moscova și UE, care a dezvăluit mai multe pachete de sancțiuni asupra mărfurilor rusești.

Amenințările lui Patrușev

Moscova va răspunde în viitorul apropiat la hotărârea autorităților de la Vilnius de a declara blocadă în ceea ce privește transportul în regiunea Kaliningrad, iar locuitorii Lituaniei vor simți serios consecințele acestor măsuri, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, la o consfătuire desfășurată marși, 21 iunie, la Kaliningrad, pe teme de actualitate ale securității naționale din nord-vestul Rusiei.

El a arătat că situația în ceea ce privește frontiera pe teritoriul districtului se constituie „în condițiile sporirii prezenței militare și de informații a Blocului Nord-Atlantic în apropierea frontierei de stat a Rusiei, precum și sub influența presiunii politice, informaționale și economice fără precedent din partea Occidentului”.

Ultimul exemplu al acestui lucru este blocada Lituaniei cu contribuția țărilor occidentale, cu încălcarea normelor și principiilor dreptului internațional de tranzitare prin propriul teritoriu, în regiunea Kaliningrad, a unui mare asortiment de mărfuri. Acest exemplu arată că nu se poate avea încredere nu doar în declarațiile orale ale Occidentului, ci și în cele scrise. La astfel de acțiuni ostile, Rusia va răspunde, fără îndoială. Măsurile corespunzătoare sunt elaborate într-un format interdepartamental și vor fi adoptate în viitorul apropiat. Consecințele lor vor avea un serios impact negativ asupra populației Lituaniei”, a subliniat Patrușev.

Orașul cedat de Churchill și Truman lui Stalin

Regiunea rusă Kaliningrad, care se întinde pe 15.000 de kilometri pătrați, se află la Marea Baltică, încadrată de Lituania la nord și est și Polonia la sud, și se află la aproximativ 1.300 km de Moscova.

Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost cel mai estic mare oraș al Germaniei, cunoscut sub numele de Königsberg, reflectând istoria sa ca oraș de încoronare al monarhiei prusace.

A fost capturată de trupele sovietice în aprilie 1945 și apoi a devenit parte a teritoriului sovietic ca urmare a Acordului de la Potsdam.

La sfârșitul lunii iulie și la începutul lui august 1945, liderul sovietic Iosif Stalin, premierul britanic Winston Churchill (înlocuit la 26 iulie de Clement Attlee, după alegerile generale), și președintele SUA, Harry Truman, au trasat noile granițe ale Europei la un summit al aliaților, care a avut loc în orașul german Potsdam.

Königsberg a fost cedat atunci Uniunii Sovietice, iar ulterior a fost redenumit în onoarea lui Mihail Kalinin, un revoluționar bolșevic. Populația germană a fost expulzată și a fost repopulată cu cetățeni sovietici.

Timp de decenii, a fost o regiune puternic militarizată, închisă străinilor. Dar, în ultimii ani, Kaliningrad a devenit o destinație turistică emergentă și a găzduit meciuri în timpul Cupei Mondiale de fotbal din 2018.

Are o populație de aproximativ un milion de locuitori, dintre care majoritatea locuiesc în sau în apropierea capitalei cu același nume. Exclava este una dintre cele mai prospere regiuni ale Rusiei, cu o industrie extinsă. Portul său, Baltisk, este cel mai vestic port de pe teritoriul Rusiei.

Străzile orașului principal sunt mărginite de exemple grandioase de arhitectură veche germană, alături de blocuri de apartamente sovietice sumbre, de beton.

Exclava rusă este blocată între două state membre NATO și UE - Polonia și Lituania. Kaliningrad își obține o mare parte din alimente de la vecinii săi din UE, dar regiunea rămâne puternic dependentă de Rusia continentală pentru alte bunuri. În fiecare an, milioane de tone de petrol și cărbune sunt transportate – în principal pe calea ferată – prin Lituania.

Aproximativ 100 de trenuri rusești tranzitează Lituania în fiecare lună. De-a lungul anilor, însă, au mai existat tensiuni. În 2017, de exemplu, Lituania a construit un gard la frontieră, chiar în timpul exercițiilor militare masive „Zapad” care s-au desfășurat în vestul Rusiei, iar elicopterele lituaniene patrulează permanent de-a lungul liniei de cale ferată când trenurile au la bord și personal militar.

După invadarea Ucrainei de către Putin, UE a impus Rusiei sancțiuni economice drastice. Aproape jumătate din mărfurile care tranzitează de obicei Lituania, inclusiv cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată, au fost interzise pe teritoriul Uniunii Europene.

Ca răspuns, guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, a spus că vor fi folosite feriboturile din Sankt Petersburg, și a transmis locuitorilor că nu trebuie să intre nimeni în panică. Însă exact acest lucru s-a întâmplat.

În ultimele zile au apărut înregistrări video cu oameni care umpleau frenetic cărucioarele de cumpărături din magazinele de bricolaj.

Un oficial lituanian, Rolandas Kacinskas, a declarat marți că „tranzitul pasagerilor și al mărfurilor nesancționate de UE către regiunea Kaliningrad prin teritoriul Lituaniei continuă neîntrerupt. Lituania nu a impus nicio restricție unilaterală, individuală sau suplimentară asupra tranzitează și acționează pe deplin în conformitate cu legislația UE.”

Importanța strategică

Dar importanta Kaliningradului provine în mare parte din locul în care se află pe hartă. O fâșie subțire de pământ la sud de Kaliningrad o separă de Belarus și leagă teritoriul polonez și lituanian. Cunoscut sub numele de coridorul Suwalki, este singura legătură terestră între statele baltice și restul Uniunii Europene.

Kaliningrad este, de asemenea, baza Flotei Baltice a Rusiei. RIA Novosti a raportat luni, 20 iunie, că flota a început exercițiile cu rachetă și artilerie planificate anterior, spunând că „în manevre sunt implicate aproximativ 1.000 de militari și peste 100 de unități de echipament militar, în special de artilerie și unități de rachete”.

În 2002, UE și Moscova au ajuns la un acord privind călătoria între Rusia și Kaliningrad, înainte ca Polonia și Lituania să adere la Uniunea Europeană în 2004. Când cele două țări au aderat, exclava a fost înconjurată pe trei părți de teritoriul UE. Rusia spune că acordul din 2002 a fost încălcat.

Prezența nucleară?

Importanța Kaliningradului a devenit și mai mare pentru Rusia odată cu aderarea planificată a Suediei și Finlandei la NATO. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Național de Securitate al Rusiei a declarat în mai că planurile de aderare înseamnă că „nu va mai fi posibil să se discute despre vreun statut non-nuclear al țărilor baltice – echilibrul trebuie restabilit”.

Rusia se opune de multă vreme prezenței țărilor NATO în jurul Kaliningradului. „Au mutat infrastructura NATO lângă granițele noastre”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru CNN în 2015, după informații conform cărora Rusia a mutat în regiune rachete Iskander cu capacitate nucleară.

Rusia nu a recunoscut că are arme nucleare în Kaliningrad, dar în 2018 Federația Oamenilor de Știință Americani a concluzionat, pe baza analizei imaginilor din satelit, că Rusia a modernizat în mod semnificativ un buncăr de depozitare a armelor nucleare în regiune.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Lituania a cerut NATO să sporească desfășurarea de trupe pe teritoriul său. În aprilie, președintele Gitanas Nauseda a spus că batalionul de prezență înaintată îmbunătățită al NATO ar trebui transformat în „cel puțin” dimensiunea unei brigăzi și a cerut întărirea coridorului Suwalki.

Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Kaliningrad, #Rusia, #tensiuni, #Lituania, #UE, #tranzit, #coridorul suwalki , #Rusia