Kaliningrad, cel mai periculos loc de pe Pământ. Exclava Rusiei ar fi în centrul unui nou război mondial

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 22:28
35614 citiri
Kaliningrad, cel mai periculos loc de pe Pământ. Exclava Rusiei ar fi în centrul unui nou război mondial
Kaliningrad FOTO Pixabay

În afara orașului Kaliningrad se află ruinele fortului lui Frederic Wilhelm al III-lea. Odată o bijuterie în coroana Prusiei germane, a fost capturată de către Armata Roșie în avansare în 1945, cu câteva săptămâni înainte de a lua Berlinul. Acum, Kaliningrad ocupă din nou centrul scenei, pe măsură ce războiul continuă în Europa de Est.

Anexată la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, exclava – puțin mai mare decât Irlanda de Nord și care găzduiește aproape un milion de oameni – este înconjurată de națiuni NATO și izolată de restul Rusiei. Săptămâna trecută, Lituania a anunțat că a început să blocheze trenurile care trec prin teritoriul său și transportă mărfuri sancționate în regiune, în special materiale de construcție și anumite tipuri de mașini industriale.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Ca răspuns, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a acuzat Vilnius că a orchestrat o „blocadă”, în ciuda faptului că rutele aeriene și maritime sunt încă deschise, în timp ce localnicii s-au grăbit să ia golească rafturile, de la conserve până la saci de ciment. „Ne pregătim pentru ce e mai rău”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit UnHerd.

Retorica a devenit mai beligerantă. Acuzând Occidentul că încearcă să ia Kaliningradul pentru sine, senatorul rus Vladimir Dzhabarov a avertizat că vecinii săi, Lituania și Polonia, vor fi primii „care vor cădea în mașina de tocat carne”. Ministrul de externe Serghei Lavrov acuză acum UE și NATO că „pregătesc o coaliție pentru războiul cu Rusia”.

Acționând probabil la ordine de sus, grupul rus de hackeri Killnet, legat de stat, și-a revendicat luni, 27 iunie, responsabilitatea pentru o serie de atacuri asupra companiilor și departamentelor guvernamentale lituaniene. „Atacul va continua până când Lituania va ridica blocada”, a declarat reprezentant al grupării. „Am eliminat 1.652 de resurse web. Și asta e doar până acum”.

Gazdă atât a flotei marinei ruse de la Marea Baltică, cât și a legiunilor de spioni și unități de informații de semnalizare, Kaliningrad este o regiune extrem de sensibilă pentru Putin. Din ce în ce mai izolat de restul Europei de la începutul invaziei Ucrainei, strategia sa economică a fost să devină mai autonom. Dar asta este mult mai greu într-o exclavă dependentă de importurile care trec mai întâi prin UE. Pentru cei care cred că dușmanii lor vor să despartă Rusia, ar părea un punct slab evident.

De la începutul așa-numitei „operațiuni speciale”, Putin a insistat că războiul este unul defensiv, menit să-i protejeze pe cetățenii săi de NATO. El și oficialii săi de vârf nu au cruțat niciun clișeu în compararea atacului lor asupra Ucrainei cu apărarea Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste.

„Când a început cel de-Al Doilea Război Mondial, Hitler a adunat un număr semnificativ – dacă nu majoritatea – de țări europene sub steagul său pentru a duce război contra URSS”, a susținut Lavrov săptămâna trecută. În realitate însă, nicio entitate serioasă nu contestă suveranitatea Moscovei asupra Kaliningradului.

Asta nu a împiedicat Moscova să-și intensifice prezența militară în zonă. Coridorul Suwałki, o porțiune de teritoriu care oferă cea mai scurtă rută între Kaliningrad și aliatul apropiat al Rusiei, Belarus, a fost considerat de mult timp cel mai evident punct de atac dacă Putin ar fi căutat să formeze un pod terestru către exclavă. În cazul unui conflict cu Occidentul, fâșia de aproape o sută de kilometri ar deveni rapid cel mai periculos loc de pe pământ.

NATO, totuși, știe acest lucru și își repetă planurile defensive de ani de zile — probabil cu o urgentare mai mare din februarie. Având în vedere performanța dezastruoasă a Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina, comandanții NATO sunt probabil încrezători în perspectivele lor.

Riscul unui atac convențional ar putea părea redus, dar Moscova l-a folosit în weekend ca pretext pentru a furniza Belarusului rachete Iskander-M cu capacitate nucleară, care ar putea lovi ținte până în Polonia și națiunile baltice. Rezultatul este o Europa de Est mai tensionată și mai puternic înarmată decât în ​​orice moment de la căderea comunismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
#Kaliningrad, #Rusia, #razboi Ucraina , #Rusia