Organizația Reporteri fără Frontiere acuză Israelul că a ucis intenționat un jurnalist Reuters VIDEO

Luni, 30 Octombrie 2023, ora 09:39
1563 citiri
Organizația Reporteri fără Frontiere acuză Israelul că a ucis intenționat un jurnalist Reuters VIDEO
Jurnalistul Reuters Issam Abdallah a fost ucis la 13 octombrie în sudul Libanului FOTO Reuters

Jurnalistul Reuters Issam Abdallah a fost ucis la 13 octombrie în sudul Libanului după ce a fost "luat la ţintă" din direcţia frontierei israeliene, a anunţat duminică organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), într-o anchetă publicată duminică şi citată de Reuters şi France Presse, pe baza constatărilor preliminare.

"Conform analizei balistice efectuate de RSF, tirurile au venit din estul locului unde stăteau jurnaliştii; din direcţia frontierei israeliene", a declarat RSF.

"Două lovituri în acelaşi loc într-un interval de timp atât de scurt (puţin peste 30 de secunde), din aceeaşi direcţie, indică clar ţintirea precisă", notează RSF, fără a face responsabilă în mod categoric armata israeliană, scrie AFP, în timp ce Reuters menţionează că raportul RSF nu stabileşte cine a lansat tirurile împotriva jurnaliştilor.

Forţele de Apărare ale Israelului nu au răspuns imediat unei cereri din partea Reuters de a comenta cu privire la constatările RSF. Ele au declarat că nu vizează în mod deliberat jurnalişti şi că investighează incidentul din 13 octombrie.

Într-un comunicat, agenţia Reuters declară: "Examinăm concluzia preliminară la care a ajuns Reporteri fără Frontiere (RSF), care a constatat că Issam Abdallah şi alţi jurnalişti în Alma al-Shaab par să fi fost luaţi la ţintă în mod deliberat din direcţia Israelului la 13 octombrie".

"Reiterăm apelul nostru către autorităţile israeliene să efectueze o anchetă rapidă, detaliată şi transparentă a ceea ce s-a întâmplat. Şi facem apel la toate celelalte autorităţi cu informaţii despre incident să le furnizeze. Vom continua să luptăm pentru drepturile tuturor jurnaliştilor de a raporta ştirile în interes public fără să fie hărţuiţi sau vătămaţi, oriunde s-ar afla".

Abdallah a fost ucis la 13 octombrie în timp ce lucra cu alţi şase jurnalişti în apropierea satului Alma al-Shaab, aproape de graniţa cu Israelul, într-un schimb de focuri între armata israeliană şi miliţia libaneză Hezbollah.

Constatările preliminare se bazează pe ceea ce RSF descrie drept "o analiză amănunţită a relatărilor martorilor oculari, înregistrări video şi expertiză balistică". Investigaţia continuă, adaugă raportul RSF.

"Este puţin probabil ca jurnaliştii să fi fost confundaţi cu combatanţii, mai ales că ei nu se ascundeau: pentru a avea un câmp vizual clar, ei erau în aer liber de mai bine de o oră, pe vârful unui deal", notează raportul, precizând: "Ei purtau căşti şi veste antiglonţ inscripţionate 'Press'".

Întrebat de ce a publicat constatările preliminare însoţite de un videoclip de şase minute, în loc să aştepte până când investigaţia se încheie, şeful biroului RSF din Orientul Mijlociu Jonathan Dagher, a spus: "Suntem siguri de constatările noastre în acest stadiu şi dorim ca publicul să ştie despre ele".

"Există şi alte elemente pe care încă nu am putut să le confirmăm". El nu a detaliat mai mult.

Armata şi guvernul Libanului au dat vina pe Israel pentru moartea lui Abdallah. O sursă militară libaneză a declarat pentru Reuters că afirmaţia este susţinută de o evaluare tehnică la sol efectuată după atac.

Abdallah se afla alături de alţi doi jurnalişti Reuters, Maher Nazeh şi Thaer Al-Sudani, precum şi cu jurnalişti de la grupurile media Al Jazeera şi Agence France-Presse, când a fost ucis.

De la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza la 7 octombrie, schimburile de focuri între Hezbollahul libanez şi Israel, precum şi tentativele de infiltrare ale militanţilor palestinieni din Liban au crescut.

"Prima lovitură l-a ucis pe fotoreporterul Reuters Issam Abdallah şi a rănit-o grav pe corespondenta AFP Christina Assi, în timp ce a doua a aruncat în aer vehiculul Al Jazeera din imediata apropiere, rănind mai mulţi dintre colegii săi", scrie RSF.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
#jurnalist, #Reuters, #razboi, #liban, #Gaza , #Israel