Jurnalist împușcat mortal în timpul unei emisiuni în direct. Ce se știe despre atacator

Duminica, 05 Noiembrie 2023, ora 18:03
3727 citiri
Jurnalist împușcat mortal în timpul unei emisiuni în direct. Ce se știe despre atacator
Filipine este considerat de mult timp ca fiind unul dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru jurnalişti FOTO Pixabay

Un prezentator de radio din sudul Filipinelor a fost împuşcat mortal în studioul său, atac la care au asistat toţi cei care urmăreau emisiunea în direct pe Facebook.

Bărbatul înarmat a intrat în studioul de radio al lui Juan Jumalon, un prezentator de ştiri din provincie cunoscut şi sub numele de DJ Johnny Walker, pretinzând că este un ascultător. El l-a împuşcat apoi pe bărbat de două ori în timpul unei emisiuni matinale în direct în oraşul Calamba din provincia Misamis Occidental, a declarat poliţia.

Atacatorul a smuls apoi lănţişorul de aur al victimei înainte de a fugi pe o motocicletă cu un însoţitor care aştepta afară, a precizat poliţia. O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a se identifica atacatorul şi a se stabili dacă atacul a avut legătură cu locul de muncă al victimei.

Filipine este considerat de mult timp ca fiind unul dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru jurnalişti.

Preşedintele Ferdinand Marcos Jr. a condamnat cu fermitate atacul armat şi a declarat că a ordonat poliţiei naţionale să îi găsească, să îi aresteze şi să îi urmărească penal pe ucigaşi.

"Atacurile asupra jurnaliştilor nu vor fi tolerate în democraţia noastră, iar cei care ameninţă libertatea presei se vor confrunta cu toate consecinţele acţiunilor lor", a spus Marcos.

Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Filipine, un organism de supraveghere a libertăţii presei, a declarat că Jumalon este cel de-al 199-lea jurnalist ucis în această ţară începând din 1986, când democraţia a revenit după ce o revoltă "Puterea Poporului" l-a înlăturat pe dictatorul Ferdinand Marcos, tatăl actualului preşedinte, şi i-a forţat pe acesta şi pe familia sa să plece în exil în SUA.

"Atacul este cu atât mai condamnabil cu cât a avut loc chiar în casa lui Jumalon, care era şi locul unde se afla postul de radio", a declarat organizaţia de supraveghere.

O înregistrare video a atacului îl arată pe Jumalon, în vârstă de 57 de ani, făcând o pauză şi uitându-se în sus la ceva departe de cameră înainte de a se auzi două focuri de armă. El se lasă pe spate în scaunul său în timp ce se aude muzică de fundal. Jumalon a fost declarat mort în drum spre spital.

Atacatorul nu a fost văzut în transmisiunea live de pe Facebook, iar poliţia a declarat că verifică dacă există vreo înregistrare a camerelor de securitate instalate în casă şi pe proprietăţile vecinilor.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#jurnalist, #impuscat mortal, #filipine , #stiri internationale
Comentarii