Jurnalist și blogger rus, condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a criticat ofensiva rusă împotriva Ucrainei. „O acuzaţie fabricată" VIDEO

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 17:07
1319 citiri
Jurnalist și blogger rus, condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a criticat ofensiva rusă împotriva Ucrainei. „O acuzaţie fabricată" VIDEO
Jurnalistul și bloggerul rus, Roman Ivanov condamnat la 7 ani de închisoare Foto: Captură video/X/The Moscow Times

Roman Ivanov, jurnalist şi blogger rus a fost condamnat miercuri, 6 martie, la şapte ani de închisoare pentru că a postat pe reţelele sociale mesaje prin care a criticat ofensiva rusă împotriva Ucrainei, a anunţat angajatorul său, mass-media RusNews, informează AFP.

Tribunalul din Koroliov, un mic oraş situat la şase kilometri de Moscova, l-a declarat pe Roman Ivanov, 51 de ani, vinovat de "difuzare de informaţii false" despre armata rusă, în trei mesaje postate pe reţeaua socială rusă VKontakte şi pe Telegram.

Una dintre postări se referea la evenimentele din oraşul ucrainean Bucea, unde trupuri de civili ucişi au fost descoperite în aprilie 2022, Kievul acuzând armata rusă de aceste masacre, ceea ce Moscova a negat mereu.

Imediat după anunţarea verdictului, susţinători ai jurnalistului, prezenţi pe culoarele tribunalului, au scandat: "Roma (diminutiv de la Roman), suntem cu tine. Nu eşti singur!", potrivit unui jurnalist al AFP prezent la faţa locului.

Mama lui, Alla Ivanova, a denunţat în faţa presei o acuzaţie "fabricată". "El lupta pentru oameni, îi ajuta", a spus ea.

În timpul procesului său, Roman Ivanov, arestat în aprilie 2023, a pledat nevinovat, estimând că procesul său se înscrie în cadrul "reprimării" vocilor critice faţă de Kremlin.

"Vreau să le cer iertare tuturor ucrainenilor cărora ţara noastră le-a provocat durere", a mai spus el în faţa judecătorilor şi a adăugat că "jurnalismul nu mai există în Rusia".

Pe vremea când lucra ca jurnalist sportiv la canalul de televiziune de stat, Roman Ivanov a înfiinţat în 2019 propriul său canal de YouTube, denumit "Korolev onest", unde denunţa corupţia din cadrul primăriei locale, fraudele electorale şi problemele legate de mediu.

"Pentru mine, una dintre cele mai grave consecinţe ale acestui proces este că oamenii din Koroliov vor rămâne fără ajutorul meu atât de mult timp", şi-a exprimat el regretul.

Din cauza luărilor sale de poziţie, el a fost demis de la televiziunea de stat în 2021.

În ultimele luni, el lucra pentru o publicaţie online independentă, RusNews, una dintre jurnalistele căreia, Maria Ponamarenko, a fost de asemenea condamnată, în 2023, la şase ani de închisoare pentru postarea pe Instagram a unui mesaj critic la adresa ofensivei ruse în Ucraina.

În decurs de doi ani, aproape 20.000 de persoane au fost arestate în Rusia pentru că şi-au exprimat opoziţia faţă de conflictul din Ucraina, potrivit ONG-ului specializat OVD-Info.

Un bărbat din Suceava și-a răpit fosta iubită și a dus-o la o mănăstire pentru exorcizare. Cum a scăpat victima
Un bărbat din Suceava și-a răpit fosta iubită și a dus-o la o mănăstire pentru exorcizare. Cum a scăpat victima
Un bărbat în vârstă de 60 de ani, din Suceava, a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce și-a sechestrat fosta iubită și a dus-o la o mănăstire pentru...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#jurnalist rus condamnat, #blogger rus arestat, #condamnat inchisoare, #Rusia, #critici razboi, #Ucraina Rusia razboi , #Rusia