Imagini impresionante cu planeta Jupiter, obţinute de telescopul spaţial James Webb FOTO

Marti, 23 August 2022, ora 22:49
3161 citiri
Imagini impresionante cu planeta Jupiter, obţinute de telescopul spaţial James Webb FOTO
Planeta Jupiter fotografiată de telescopul James Webb Foto NASA

Cel mai mare şi cel mai puternic telescop spaţial din lume, James Webb, a transmis către Terra o serie de imagini fără precedent ale planetei Jupiter.

James Webb Space Telescope (JWST) a fotografiat cea mai mare planetă din Sistemul Solar în luna iulie. Imaginile astfel obţinute prezintă aurore, furtuni gigantice, lunile şi inelele lui Jupiter într-o serie de detalii despre care astronomii au spus că sunt "incredibile".

Imaginile în infraroşu au fost apoi colorate artificial pentru a evidenţia elementele avute în vedere de astronomi. Ei au făcut acest lucru deoarece radiaţia luminoasă în spectrul infraroşu este invizibilă pentru ochiul uman.

"Nu am văzut-o niciodată pe Jupiter în aşa fel. Totul e incredibil", a declarat o specialistă în astronomie, Imke de Pater, cercetătoare la Universitatea California din Statele Unite şi care a avut un rol central în acest proiect. "Sincer, nu ne aşteptam cu adevărat ca imaginile să fie atât de bune", a adăugat ea.

Foto NASA

Telescopul spaţial James Webb, construit cu un buget de 10 miliarde de dolari, este un proiect internaţional condus de agenţia spaţială a Statelor Unite (NASA) în colaborare cu parteneri de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia Spaţială a Canadei.

Specialiştii de la NASA au explicat că într-o fotografie singulară a planetei Jupiter - creată din mai multe imagini captate de JWST -, aurorele se extind la altitudini înalte deasupra polilor nordic şi sudic ai acestei planete. Aurorele reprezintă spectacole luminoase ce apar pe cerul unei planete, fiind cauzate de interacţiunile câmpului magnetic cu fluxurile de particule provenite de la Soare.

Foto NASA

Marea Pată Roşie, o celebră furtună de pe Jupiter, care este atât de mare încât ar putea "acoperi" complet Terra, apare în acea imagine într-o nuanţă albă, deoarece fenomenul în sine reflectă o mare parte din lumina solară.

Telescopul Spaţial James Webb a fost lansat în decembrie 2021 şi se află în prezent la o distanţă de 1,6 milioane de kilometri în raport cu Terra. El poate să detecteze lumina care a început să călătorească spre Pământ în urmă cu 13 miliarde de ani, la puţin timp după Big Bang.

Specialiştii se aşteaptă ca JWST, considerat un succesor al faimosului telescop Hubble, să fie o forţă dominantă în astronomie şi să contribuie la numeroase descoperiri ştiinţifice în următorii 20 de ani.

Sonda trimisă de japonezi pe lună, transmite noi imagini. A rezistat două nopți lunare, adică două săptămâni terestre FOTO
Sonda trimisă de japonezi pe lună, transmite noi imagini. A rezistat două nopți lunare, adică două săptămâni terestre FOTO
Sonda japoneză SLIM s-a trezit din nou după ce a supravieţuit temperaturilor scăzute din a doua sa noapte lunară, care durează două săptămâni terestre, şi a transmis noi imagini, a...
Primele imagini cu Cristian Gațu și femeia care l-a făcut să divorțeze, la 78 de ani: ”Vrei, nu vrei, intri în morișcă” VIDEO
Primele imagini cu Cristian Gațu și femeia care l-a făcut să divorțeze, la 78 de ani: ”Vrei, nu vrei, intri în morișcă” VIDEO
Cristian Gațu (78 de ani), fost mare handbalist al României, este în mijlocul unui scandal mediatic după ce a cerut divorțul de soția sa, iar aceasta îl acuză că trăiește cu așa zisa...
#Jupiter, #planeta, #imagini, #telescop, #James Webb Space Telescope , #planete