Cine este Mihaela Ciochină, numită în funcţia de judecător la CCR. Preşedintele Iohannis a semnat decretul

Luni, 09 Mai 2022, ora 15:38
7844 citiri
Cine este Mihaela Ciochină, numită în funcţia de judecător la CCR. Preşedintele Iohannis a semnat decretul
Mihaela Ciochină FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 9 mai, decretul privind numirea în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a Mihaelei Ciochină pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 11 iunie, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Mihaela Ciochină a fost numită consilier prezidenţial pe 14 ianuarie 2015.

Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României.

Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani. Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Recent, Senatul a numit-o pe Iulia Scântei judecător la CCR. De asemenea, Camera Deputaţilor l-a numit pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Cine este Mihaela Ciochină

Mihaela Ciochină a fost numită Consilier Prezidențial la data de 14 ianuarie 2015.

Născută în 1967, este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din București, cu specializare în relații internaționale (1992).

A participat la seminarii interne și internaționale pe probleme de tehnică legislativă, proceduri parlamentare, statutul funcționarului public.

Din anul 1992 și până la momentul numirii în cadrul Administrației Prezidențiale, a lucrat în cadrul Senatului României, exercitând diferite funcții, de la cele de execuție până la funcția de director general al Direcției generale legislative.

A colaborat cu Consiliul Legislativ pentru elaborarea de rapoarte sau documente referitoare la evaluarea legislației din diferite domenii și cu Institutul European din România și Institutul Național de Administrație Publică în cadrul activităților de formare continuă a funcționarilor publici. Desfășoară activitate didactică în calitate de colaborator extern al Departamentului de Drept Public din cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București.

Autoare a unor articole referitoare la procedura de legiferare și statutul parlamentarului în România, dintre care amintim: „Elemente de noutate în procedura de legiferare, urmare a revizuirii Constituţiei şi regulamentelor parlamentare” (Revista de Drept Public nr. 4/2003); „Unele consideraţii privind răspunderea membrilor Parlamentului în lumina Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor” în Răspunderea în dreptul constituţional (Bucureşti, 2007).

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#judecatori CCR, #numire, #decret prezidential, #Iohannis , #curtea constitutionala