Festivitățile Jubileului de Platină ce marchează 70 de ani de domnie a reginei Elisabeta a II-a se vor încheia cu o paradă pe străzile din centrul Londrei VIDEO

Duminica, 05 Iunie 2022, ora 17:26
2145 citiri
Festivitățile Jubileului de Platină ce marchează 70 de ani de domnie a reginei Elisabeta a II-a se vor încheia cu o paradă pe străzile din centrul Londrei VIDEO
Festivități la Londra cu ocazia Jubileului de Platină FOTO: Captură Daily Mail

Festivităţile organizate timp de patru zile în Marea Britanie cu ocazia Jubileului de Platină, ce marchează cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, se vor încheia printr-o paradă pe străzile din centrul Londrei duminică după-amiază, 5 iunie.

Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să participe şi la petreceri stradale organizate la nivel naţional în Regatul Unit, informează Reuters.

Ce ”comori naționale” vor fi prezenți la închiderea festivităților

Cântăreţul Ed Sheeran şi peste 100 de personalităţi considerate "comori naţionale" în Marea Britanie, precum fostul fotbalist Gary Lineker şi marioneta din emisiuni TV pentru copii Basil Brush, se vor alătura fanfarelor militare, artiştilor şi dansatorilor care vor defila în centrul Londrei.

Procesiunea, care va avea un traseu similar cu cel urmat de suverana în vârstă de 96 de ani în ziua încoronării sale din 1953, va evoca deceniile din timpul domniei suveranei.

Pentru participanţii numeroşi care s-au reunit în centrul Londrei sub un cer acoperit de nori duminică, principalul subiect de discuţie a fost vremea din acest sfârşit de weekend.

Emma Woodhouse, o bonă de 21 de ani din comitatul estic Norfolk, a sosit pe The Mall, marele bulevard care duce până în faţa Palatului Buckingham, la ora locală 05:30 şi a luat cu ea o şapcă vopsită în culorile drapelului britanic, denumit "Union Jack", pentru a se proteja în cazul în care vremea devine nefavorabilă.

"Suntem pregătiţi să stăm aici, indiferent dacă este soare sau dacă plouă", a declarat ea.

De asemenea, o serie amplă de Mari Prânzuri Jubiliare ("Big Jubilee Lunches") sunt planificate în tot Regatul Unit, inclusiv 16.000 de petreceri stradale în diverse localităţi din ţară. Aproximativ 600 de astfel de adunări publice sunt organizate în alte ţări din întreaga lume, inclusiv în Canada, Brazilia, Noua Zeelandă, Japonia şi Africa de Sud.

Prinţul Charles, fiul cel mare al suveranei şi totodată moştenitorul tronului britanic, a participat deja însoţit de soţia lui, Camilla, la Prânzul Jubiliar organizat pe terenurile clubului de cricket Oval din Londra. Kate, soţia prinţului William, şi cei trei copii ai lor au fost filmaţi în timp ce preparau prăjituri pentru un prânz jubiliar organizat în Ţara Galilor.

Festivităţile din ultima zi a Jubileului de Platină au loc la doar câteva ore după ce prinţul Charles, în vârstă de 73 de ani, i-a adus un omagiu emoţionant şi deosebit de personal mamei sale în timpul unui concert pop organizat sâmbătă seară în faţa Palatului Buckingham din Londra.

Concertul, care a fost televizat, s-a numărat printre evenimentele jubiliare la care regina Elisabeta a II-a a absentat din cauza unor "probleme episodice de mobilitate", ce au determinat-o recent să îşi anuleze prezenţa la astfel de angajamente oficiale. Regina Elisabeta a II-a a rămas pe tronul Marii Britanii mai mult decât oricare dintre predecesorii ei.

"Ai jurat să îţi dedici întreaga viaţă serviciului public - şi continui să îţi respecţi această promisiune. De aceea ne aflăm cu toţii aici", a declarat prinţul Charles în mesajul pe care l-a adresat sâmbătă seară reginei Elisabeta a II-a, care se afla la Castelul Windsor, situat la mică distanţă de Londra.

"Te-ai întâlnit cu noi şi ai stat de vorbă cu noi. Ai râs alături de noi şi ai plâns alături de noi şi, cel mai important, ai fost alături de noi la nevoie în toţi aceşti 70 de ani", a adăugat prinţul Charles, care s-a adresat suveranei folosind cuvântul "mummy" ("mămică").

Show-ul de sâmbătă seară a început cu o scenetă comică preînregistrată, care a arătat-o pe regina Marii Britanii în timp ce bea ceai alături de celebrul ursuleţ Paddington într-un salon oficial de la Palatul Buckingham.

Evenimentele jubiliare

Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1952, moştenind un regat care încă nu-şi revenise pe deplin de pe urma ravagiilor produse de Al Doilea Război Mondial şi colaborând cu Winston Churchill, prim-ministrul ţării la acea vreme.

În total, au existat 14 prim-miniştri ai Marii Britanii şi 14 preşedinţi ai Statelor Unite în timpul domniei sale; Zidul Berlinului s-a ridicat şi apoi a căzut; Marea Britanie s-a alăturat şi a ieşit ulterior din Uniunea Europeană; iar fostul atotputernic imperiu britanic s-a dezintegrat, fiind înlocuit de organizaţia Commonwealth din care fac parte 54 de naţiuni.

Regina Elisabeta a II-a a jucat un rol vital în crearea Commonwealth şi mulţi istorici consideră că succesul acestei organizaţii reprezintă cea mai mare realizare din timpul domniei sale.

"Continui să scrii istorie", a adăugat prinţul Charles în discursul lui de sâmbătă seară.

Moştenitorul tronului britanic a adăugat că tatălui său, prinţul Philip, care a murit anul trecut la vârsta de 99 de ani după ce i-a stat alături suveranei mai mult de şapte decenii, i-ar fi plăcut spectacolul de sâmbătă seară.

Cele patru zile de festivităţi au început joi cu o paradă militară şi o survolare a centrului Londrei realizată de piloţii din Royal Air Force. Vineri a avut loc o slujbă religioasă la Catedrala St. Paul din Londra.

Sondajele de opinie sugerează că majoritatea britanicilor sunt de părere că monarhia ar trebui să fie menţinută, iar un sondaj realizat recent de Ipsos a arătat că nouă din 10 respondenţi o susţin pe regina Elisabeta a II-a.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețul astronomic cu care se închiriază o cameră cu WC-ul lângă pat: ”Dar mergeți măi flăcăi în diaspora...” FOTO
Prețul astronomic cu care se închiriază o cameră cu WC-ul lângă pat: ”Dar mergeți măi flăcăi în diaspora...” FOTO
Printr-o postare pe rețelele sociale, cunoscutul analist economic mai ales în mediul online, a atras atenția asupra prețurilor uriașe la chirie în Marea Britanie, în comparație cu...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Jubileu regina Elisabeta, #festivitati marea britanie, #Londra , #Marea Britanie