Şeful diplomaţiei Uniunii Europene condamna exercițiile „agresive” ale Chinei după vizita lui Pelosi în Taiwan

Joi, 04 August 2022, ora 11:14 1572 citiri
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell susține că China nu are nicio justificare FOTO europarl.europa.eu

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell a condamnat joi, 4 august, exerciţiile militare ”agresive” ale Chinei, considerând că ”nu există nicio justificare” pentru a folosi ”ca pretext” vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.

De asemenea, miniştrii de Externe ai ASEAN se declară ”îngrijoraţi de instabilitatea internaţională şi regională”, relatează AFP.

”Este normal ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească la nivel internaţional”, a scris el pe Twitter din Phnom Penh, în marja unei întâlniri a miniştrilor de externe ASEAN.

Omologii săi din Asociaţia Naţiunilor din sud-estul Asiei au avertizat că situaţia din jurul strâmtorii Taiwan ar putea duce la ”conflicte deschise”, într-o declaraţie comună.

”ASEAN este îngrijorată de instabilitatea internaţională şi regională, în special de evoluţiile recente din regiunea adiacentă ASEAN, care pot duce la calcule greşite, confruntări grave, conflicte deschise şi consecinţe imprevizibile pentru marile puteri”, se arată în comunicat.

”Lumea are nevoie urgentă de înţelepciune şi simţul responsabilităţii din partea tuturor şefilor de stat pentru a susţine multilateralismul (…) şi coexistenţa paşnică”, subliniază comunicatul

Ministrul chinez de Externe Wang Yi se află, joi, la Phnom Penh, unde urmează să se întâlnească cu reprezentanţii ASEAN. Omologul său american Antony Blinken a vizitat, de asemenea, capitala Cambodgiei.

Armata chineză demarează, joi, cele mai ample exerciţii militare din istoria sa în jurul Taiwanului, drept răspuns la vizita pe insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a părăsit insula, miercuri, în mai puţin de 24 de ore de la începutul vizitei.

Ea a dat asigurări că Statele Unite nu vor abandona insula, condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a armatei chineze.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News