Valeriu Gheorghita anunta sosirea primelor vaccinuri Johnson&Johnson. "Va fi o usurare atat pentru cetateni cat si pentru organizarea campaniei de vaccinare"

Joi, 11 Martie 2021, ora 19:02
5388 citiri
Valeriu Gheorghita anunta sosirea primelor vaccinuri Johnson&Johnson. "Va fi o usurare atat pentru cetateni cat si pentru organizarea campaniei de vaccinare"
Vaccinul Johnson&Johnson asteptat si in Romania/Foto: TimesofIsrael.com

Romania va primi cateva zeci de mii de doze de vaccin Johnson&Johnson in a doua parte a lunii aprilie, a anuntat, joi, presedintele Comitetului National pentru Coordonarea Activitatii privind Vaccinarea (CNCAV).

Valeriu Gheorghita a anuntat, la Antena 3, ca se asteapta ca Romania sa primeasca vaccinul monodoza in a doua jumatate a lunii aprilie.

"Ne asteptam ca in a doua parte a lunii aprilie sa primim primele doze, in acelasi timp in care vor primi si celelalte tari membre ale UE. Nu estimam ca vom primi un numar mare de doze, insa avantajul net este ca se administreaza o singura doza, or din acest punct de vedere, vaccinul va fi o usurare atat pentru persoanele care se prezinta la vaccinare, cat si pentru organizarea efectiva a vaccinarii. Se face o singura doza si teoretic la un interval de 14 zile dupa ar trebui sa avem raspuns imun protector", a spus Valeriu Gheorghita.

Intrebat cate doze va primi Romania in mod concret, presedintele CNCAV a spus: "cateva zeci de mii anticipam".

EMA recomanda autorizarea vaccinului Janssen impotriva COVID-19

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a recomandat acordarea unei autorizatii pentru introducerea pe piata a vaccinului Janssen, ce poate fi administrat persoanelor cu varsta de minim 18 ani.

Dupa o evaluare amanuntita, Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a concluzionat ca datele privind vaccinul indeplinesc criteriile de eficacitate, siguranta si calitate. Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin recomandat in UE pentru prevenirea COVID-19.

Cu aceasta ultima opinie pozitiva, autoritatile din intreaga Uniune Europeana vor avea o alta optiune de a combate pandemia si de a proteja vietile si sanatatea cetatenilor lor", a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA, adaugand: "Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat ca doza unica ".

Analiza datelor din studiile clinice arata o reducere de 67% a numarului de cazuri simptomatice COVID-19, dupa 2 saptamani, la persoanele care au primit vaccin COVID-19 Janssen (116 cazuri din 19.630 persoane), comparativ cu persoanele carora li s-a administrat placebo (348 din 19.691 persoane).

Efectele secundare ale vaccinului COVID-19 Janssen din studiu au fost de obicei usoare sau moderate si tranzitorii, durata lor fiind de maxim cateva zile.

Siguranta si eficacitatea vaccinului vor continua sa fie monitorizate pe masura ce va fi utilizat in intreaga Uniune Europeana, prin sistemul de farmacovigilenta al UE si studii suplimentare efetuate de catre companie si autoritatile europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vaccinul Johnson Johnson, #Valeriu Gheorghita, #campania de vaccinare, #stiri social , #Romania