Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

105 ani de la nașterea lui John F. Kennedy. Destinul tragic al celui de-al 35-lea președinte al Statelor Unite VIDEO

Duminica, 29 Mai 2022, ora 09:55
2490 citiri
105 ani de la nașterea lui John F. Kennedy. Destinul tragic al celui de-al 35-lea președinte al Statelor Unite VIDEO
Mandatul său în fruntea Americii avea să se încheie tragic la 22 noiembrie 1963 FOTO Facebook / John F. Kennedy Presidential Library and Museum

John F. Kennedy s-a născut la 29 mai 1917, în Brookline, statul Massachusetts, și a fost cel de-al 35-lea preşedinte al SUA în perioada 1961-1963.

Cariera sa politică a început cu succes, în 1946, în Congres, continuată ulterior în Senat, în 1952. Încununarea parcursului său politic avea să aibă loc în chiar epicentrul puterii politice americane, la Casa Albă.

Mandatul său de preşedinte al SUA a fost caracterizat de crize ale războiului rece, precum criza rachetelor cubaneze, războiul din Vietnam şi alte momente de tensiune dintre cele două superputeri care s-au manifestat cu predilecţie în anii 1961-1963, dar şi de dispute politice interne pe anumite dosare sensibile pentru eşichierul politico-social al Americii.

Student la Harvard, unde a absolvit în 1940, a călătorit în Europa alături de tatăl său, membru al corpului diplomatic american, fiind secretar al acestuia. Lucrarea sa de absolvire, dedicată lipsei de pregătire a Marii Britanii pentru război, avea să fie publicată ulterior cu titlul "Why England Slept" (1940). În toamna lui 1940 s-a înscris la Stanford Graduate School of Business, unde a audiat câteva cursuri, îndreptându-şi ulterior interesul spre cunoaşterea realităţilor politice şi sociale din America de Sud şi ajutându-l pe tatăl său să publice lucrări.

S-a alăturat marinei americane în 1941, pentru ca doi ani mai târziu să fie trimis în Pacificul de Sud, unde i-a fost încredinţată comanda unei nave de patrulare. În august 1943, nava sa a fost scufundată de un distrugător japonez în Insulele Solomon.

A renunţat la cariera militară, la sfârşitul lui 1944, pentru a deveni jurnalist. În primăvara anului 1945, respectiv aprilie, a semnat înţelegerea de a lucra drept corespondent pentru Hearst Newspapers, relatând de la Berlin, în mai 1945, pe marginea lucrărilor Conferinţei aliate de la Potsdam.

În mai puţin de un an, în 1946, candida pentru Congres. A câştigat cursa internă pentru nominalizarea din partea Partidului Democrat, reuşind să obţină victoria şi în confruntarea electorală pentru Congresul american. În ianuarie 1947, a depus jurământul în calitate de membru al celui de-al 80-lea Congres. A câştigat un nou mandat, pentru Camera Reprezentanţilor, în anul 1948 şi în 1950, pentru ca în anul 1952 să candideze cu succes pentru Senat, învingându-l pe mult mai popularul republican Henry Cabot Lodge Jr. Pentru lucrarea ''Profiles in Courage'' (1955), încadrată drept un apel puternic către fiecare cetăţean american, Kennedy a obţinut Premiul Pulitzer în 1957, potrivit https://www.goodreads.com. Mult mai târziu, avea să fie dezvăluit faptul că lucrarea publicată fusese în mare parte realizată de consilierul său, Theodore Sorensen, potrivit site-ului www.history.com.

După ce aproape obţinuse nominalizarea Partidului Democrat pentru funcţia de vicepreşedinte, în mandatul lui Adlai Stevenson, în 1956, John F. Kennedy şi-a anunţat candidatura pentru preşedinte al Americii la 2 ianuarie 1960. A trecut în cursa electorală internă de Hubert Humphrey, iar liderul din Senat, din partea statului Texas, Lyndon B. Johnson avea să fie ales drept coechipierul său electoral. În disputa electorală pentru Casa Albă l-a avut contracandidat pe Richard Nixon, de două ori vicepreşedinte în timpul popularului preşedinte Dwight D. Eisenhower.

Kennedy a câştigat alegerile cu o diferenţă de mai puţin de 120.000 de voturi faţă de contracandidatul său din cele 70 de milioane exprimate. La 20 ianuarie 1961, a susţinut discursul de învestitură. Intenţia de lovitură de stat din Cuba pentru înlăturarea regimului local, discuţiile cu sovieticii privind criza Berlinului pe fondul ridicării zidului, criza tensionată a rachetelor din Cuba au fost cele mai dificile teme din agenda de politică externă a preşedintelui american. În Asia de sud-est, în încercarea de a opri expansiunea comunismului a escaladat conflictul din Vietnam. A păstorit, în mandatul său, lansarea Corpului Păcii şi a sprijinit mişcarea masivă pentru drepturile civile. A cunoscut o popularitate aparte în rândul publicului american.

Mandatul său în fruntea Americii avea să se încheie tragic la 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas, când a fost împuşcat. Vestea morţii unuia dintre cei mai populari preşedinţi ai Americii a fost recepţionată ca un şoc uriaş pe mapamond şi a proiectat un grad şi mai mare de recunoaştere în planul public pentru familia Kennedy. Până astăzi, istoricii continuă să-l considere drept cel mai cunoscut preşedinte din întreaga istorie a Statelor Unite, conform www.history.com.

Prințul Louis a împlinit 6 ani. De ziua lui, Kate și William l-au prezentat lumii pe rețelele sociale FOTO
Prințul Louis a împlinit 6 ani. De ziua lui, Kate și William l-au prezentat lumii pe rețelele sociale FOTO
Este sărbătoare în familia regală a Marii Britanii. Prințul Louis, fiul Prințului și Prințesei de Wales, a împlinit marți, 23 aprilie 2024, vârsta de 6 ani. Deși s-a crezut că...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#John F Kennedy, #aniversare, #105 ani , #Statele Unite
Comentarii
Poza BaronulRed
BaronulRed
rank 4
Poza Snyder
Snyder
rank 5
Pe scurt, Kennedy a fost CINEVA !