Cine va fi viitorul șef al NATO. Joe Biden „nu a luat încă nicio decizie”

Miercuri, 14 Iunie 2023, ora 07:42
1978 citiri
Cine va fi viitorul șef al NATO. Joe Biden „nu a luat încă nicio decizie”
Presedintele SUA Joe Biden FOTO: Facebook

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că Ucraina face progrese în contraofensiva sa împotriva invadatorilor ruşi şi a preconizat că liderii NATO vor creşte asistenţa militară acordată Kievului atunci când se vor întâlni luna viitoare. Stoltenberg a făcut aceste comentarii în timp ce s-a întâlnit în Biroul Oval cu preşedintele Joe Biden, relatează Reuters.

La rândul său, preşedintele american a declarat că angajamentul SUA faţă de NATO este solid ca piatra. Administraţia Biden a anunţat ulterior un nou ajutor militar de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Stoltenberg a vizitat Casa Albă pe fondul întrebărilor privind prelungirea sau nu a mandatului său ca secretar general al NATO. El ar urma să plece la sfârşitul lunii septembrie, după nouă ani în funcţie, dar nu a apărut încă un consens cu privire la cine ar trebui să îl înlocuiască.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că Stoltenberg "a făcut o treabă fantastică, o treabă cu adevărat minunată, în această perioadă istorică. NATO s-a unit într-un mod pe care nu l-am mai văzut de foarte mult timp", a spus purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden.

Însă preşedintele SUA "nu a luat încă nicio decizie" în ceea ce priveşte problema succesorului liderului NATO, a precizat Karine Jean-Pierre.

Vizita lui Stoltenberg a avut loc în contextul în care Ucraina încearcă să recucerească teritoriul luat de ruşi, ca parte a unei contraofensive mult aşteptate împotriva invadatorilor.

„Sprijinul pe care îl acordăm împreună Ucrainei face acum diferenţa pe câmpul de luptă, în timp ce vorbim, deoarece ofensiva este lansată şi ucrainenii fac progrese", a declarat Stoltenberg. „Este încă devreme (să ne pronunţăm), dar ceea ce ştim este că, cu cât mai mult teritoriu vor reuşi ucrainenii să elibereze, cu atât vor avea o poziţie mai puternică la masa negocierilor", a subliniat secretarul general al NATO.

El a declarat că mai multe ajutoare vor fi promise la summitul NATO de la Vilnius, de la mijlocul lunii iulie. "Este exact ceea ce vom face atunci când ne vom întâlni - toţi liderii NATO - la summitul de la Vilnius, luna viitoare, unde (vom) conveni să susţinem şi să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina", a spus el.

Biden, care a încercat să menţină aliaţii NATO uniţi împotriva Rusiei de când a izbucnit războiul în februarie 2022, a declarat: "Cu voia lui Dumnezeu, vom reuşi să menţinem această unitate".

Mulţi membri NATO ar dori să existe o decizie cu privire la cine va conduce alianţa atunci când liderii se vor întâlni în Lituania, însă cele 31 de state membre NATO nu mai au mult timp la dispoziţie pentru a crea consensul necesar pentru a alege un nou lider.

Stoltenberg nu a răspuns atunci când a fost întrebat dacă mandatul său va fi prelungit, menţionează Reuters.

„Poziția clară” a SUA cu privire la o invazie israeliană în Rafah. Joe Biden, prima convorbie cu Benjamin Netanyahu de la atacul Iranului
„Poziția clară” a SUA cu privire la o invazie israeliană în Rafah. Joe Biden, prima convorbie cu Benjamin Netanyahu de la atacul Iranului
Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică, 28 aprilie, la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ocazie cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...
Președintele SUA Joe Biden l-a ironizat pe Donald Trump la cina anuală a corespondenților de presă la Casa Albă
Președintele SUA Joe Biden l-a ironizat pe Donald Trump la cina anuală a corespondenților de presă la Casa Albă
Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat pe contracandidatul său la alegerile prezidenţiale din SUA din toamna acestui an, republicanul Donald Trump, pe care l-a comparat cu ”un băieţel...
#Joe Biden, #Jens Stoltenberg, #NATO, #lider , #NATO