Gambitul ucrainean al lui Putin, parte a jocului pentru noul summit cu Biden. Ce caută să obțină Moscova ANALIZĂ

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 20:28
2677 citiri
Gambitul ucrainean al lui Putin, parte a jocului pentru noul summit cu Biden. Ce caută să obțină Moscova ANALIZĂ
Un nou summit Putin-Biden ar putea avea loc la începutul lui 2022 FOTO Anadolu

Faptul că președintele rus Vladimir Putin repoziționează trupele țării sale mai aproape de Ucraina este parte a unei încercări rusești de a stabili termenii unui alt summit cu președintele american Joe Biden, susțin două persoane apropiate de cercurile oficiale de politică externă ale Rusiei.

Celălalt scop este avertizarea Occidentului că ar trebui să nu mai ajute Ucraina să-și dezvolte armata și Kievul ar trebui să evite escaladarea unui conflict cu separatiștii proruși din estul Ucrainei, susțin aceleași surse, citate de Reuters.

SUA, NATO și oficiali ucraineni au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni în legătură cu ceea ce ei spun că sunt masări neobișnuite de trupe rusești în apropiere de frontiere cu Ucraina, sugerând că Moscova s-ar putea pregăti de un nou atac asupra vecinei sale, acuzații pe care aceasta le-a respins.

Intențiile Rusiei rămân neclare, iar tensiunile Est-West sunt la cote maxime. Ucraina, Rusia și NATO desfășoară exerciții militare și Moscova acuză Washingtonul că a simulat un atac nuclear asupra Rusiei, luna trecută.

În timp ce gambitul lui Putin privind Ucraina are mai multe scopuri și un atac asupra Ucrainei nu poate fi scos din calcul, una dintre prioritățile Moscovei este să-i atragă atenția lui Biden, în așa fel încât să accepte un nou summit, la care el și Putin să vorbească despre îngrijorările privind Ucraina, potrivit surselor citate.

"Putin are nevoie de un alt summit cu Biden”, a spus Andrei Kortunov, șeful RIAC, un think-tank de politică externă de la Moscova, apropiat de Ministerul de Externe. „Se pare că acum el crede că europenii nu pot face prea multe fără americani și că președintele SUA are ultima decizie în măsurile de securitate europene, din partea alianței occidentale”.

Putin a afirmat că este îngrijorat de ajutoarele militare furnizate Ucrainei de SUA și NATO și că s-a săturat de ceea ce el numește expansiunea alianței armatelor occidentale spre est.

De asemenea, liderul de la Kremlin a spus clar că vrea ca Occidentul să se asigure că Kievul nu va escalada conflictul din Donbas, unde separatiștii susținuți de Rusia luptă cu forțele guvernamentale din 2014.

Kievul vrea să-și recupereze teritoriul, dar spune că se concentrează pe propria apărare și nu plănuiește să lanseze o ofensivă. Acesta acuză Moscova că pune la cale o nouă aresiune.

Kremlinul a precizat că există discuții de culise cu Casa Albă, pentru o posibilă întâlnire Putin-Biden, iar ziarul rus Kommersant a scris, luna aceasta, că un astfel de summit ar putea avea loc la începutul anului 2022.

„Există o înțelegere că o astfel de întâlnire este necesară, că discuțiile dintre cei doi președinți trebuie să continue”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„O nouă criză a rachetelor cubaneze”

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat în această săptămână că nu are informații referitoare la planuri pentru un astfel de summit, dar că Washingtonul poartă discuții cu oficiali ruși, cu privire la Ucraina.

Un oficial de rang înalt al administrației americane a precizat pentru Reuters că nu există nimic de spus la acest moment despre viitoare discuții între Putin și Biden.

„Diplomația este singura cale de a merge înainte pentru rezolvarea conflictului din Donbas. Un prim pas crucial a fost restabilirea armistițiului la nivelurile scăzute de violențe din iulie 2020”, a afirmat oficialul.

Putin a atras deja atenția Casei Albe anul acesta, prin masarea de trupe mai aproape de Ucraina. În aprilie, Rusia și-a repoziționat forțele în aceeași manieră, dar a precizat ulterior că e vorba de un exercițiu militar. La momentul respectiv, existau temeri despre un atac rusesc asupra Ucraina. O lună mai târziu, Casa Albă a anunțat că Biden va participa la un summit cu Putin, la Geneva.

„Evident, din aprilie, Moscova a descoperit că o nouă Criză a Rachetelor Cubaneze privind Ucraina ar putea fi foarte eficientă în atragerea atenției lui Biden și creșterea șanselor unei întâlniri personale cu Putin”, a afirmat Vladimir Frolov, fost diplomat rus în SUA și în prezent analist de politică externă.

În timpul unui discurs de săptămâna trecută, Putin a spus că Moscova nu vrea război, dar a sugerat că poziția Rusiei în estul Europei e un avertisment pentru adversari.

Rusia este îngrijorată de dorința Ucrainei de a se alătura NATO, dar și de ale tipuri de susținere occidentală pentru Kiev.

Furnizarea de rachete anti-tanc și muniție de către SUA, ajutor britanic pentru Marina urcraineană și vânzarea de drone turcești Ucrainei au deranjat Kremlinul.

„Liniile roșii ale Rusiei s-au schimbat: nu mai este vorba despre Ucraina în NATO, ci despre NATO în Ucraina”, a subliniat Frolov.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#summit biden putin, #Ucraina razboi Rusia, #ucraina rusia , #stiri Joe Biden
Comentarii
Poza EdgeMaster
EdgeMaster
rank 5
Puti linişteşte Ucraina: „Soldații care participă la invazie sunt
Poza TheDeath
TheDeath
rank 5