”Eram o copilă de 12 ani, afectată de catastrofa de la Cernobîl”. Destăinuri dramatice ale liderului opoziției din Belarus, invitată la Casa Albă

Vineri, 30 Iulie 2021, ora 04:00
3401 citiri
”Eram o copilă de 12 ani, afectată de catastrofa de la Cernobîl”. Destăinuri dramatice ale liderului opoziției din Belarus, invitată la Casa Albă
Biden a invitat-o pe Svetlana Tihanovskaia la Casa Albă FOTO: Twitter

Joe Biden s-a întâlnit în secret la Casa Albă cu liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, reafirmând susținerea Statelor Unite pentru implementarea democrației în această țară. Fosta profesoară de engleză, care a trăit experiența dramatică a catastrofei de la Cernobîl, și- a exprimat mulțumirea față de susținerea președintele american.

Oficialii de la Casa Albă nu au oferit presei de peste ocean detalii cu privire la motivul vizitei, care nu a fost dezvăluită anterior în agenda lui Joe Biden, așa cum se obișnuiește. Întâlnirea a fost făcută publică de-abia după ce președintele american a postat pe contul său de Twitter, o fotografie a celor doi lideri, potrivit Yahoo News.

”Am fost onorat să mă întâlnesc cu Svetalana Tihanovskaia la Casa Albă, în această dimineață. Statele Unite sunt alături de poporul din Belarus, în eforturile său pentru democrație și pentru drepturile universale ale omului”, a afirmat Biden.

La rândul său, liderul opoziției din Belarus a mulțumit președintelui SUA, pentru întrevedere, considerând-o ”un semnal puternic de solidaritate cu milioane de bieloruși neînfricați, care luptă pașnic pentru libertatea lor”.

Pe de altă parte, Tihanovskaia a acordat miercuri un interviu publicației Los Angeles Times, în care vorbește despre lupta care a propulsat-o în centrul atenției internaționale, dar și despre viața sa personală.

”Nu trebuia să fiu niciodată în politică și nu mă percep ca pe un politician. Sunt o femeie, o bielorusă, care face ce poate”.

Ea amintește și despre momentele dramatice petrecute în copilărie. ”Timpul meu petrecut în Irlanda, o serie lungă de sejururi de vară, începute atunci când eram ”doar o copilă de la Cernobîl” de 12 ani, a cărei sănătate fusese afectată direct sau indirect de catastrofa nucleară din 1986, din actuala Ucraină vecină.

Fostul doctor al Casei Albe face acuzații grave la adresa lui Joe Biden: "E total pierdut, ar trebui să demisioneze"

Am început să înțeleg că oamenii pot trăi diferit, pot sta în țara lor și pot respecta guvernul și fără să se teamă de poliție și să înțeleagă că există un stat de drept. Am fost privați de aceste lucruri”.

Și drama fostei profesoare de engleză, care a devenit liderul opoziției din Belarus, continuă și astăzi. ”Nu pot comunica cu soțul meu (aflat în închisoare în țara sa -n.a.) decât prin intermediul unui avocat. El se confruntă cu un așa-zis proces. El nu își va trăda niciodată principiile, știu asta”.

Șeful armatei SUA avertizează Rusia: Ne pregătim pentru un mare război VIDEO

Svetlana Tihanovskaia trăiește în exil în Lituania, iar în prezent se află într-o vizită în Statele Unite, unde a avut întâlniri, cu președintele Joe Biden, dar și cu Secretarul de Stat, Antony Blinken.

Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Joe Biden, #Svetlana Tihanovskaia, #Belarus, #Statele Unite Belarus, #Cernobil dezastru nuclear , #stiri Joe Biden