Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Summitul climatic de la Glasgow. Cine sunt liderii care au în mâini viitorul omenirii

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 17:09
1990 citiri
Summitul climatic de la Glasgow. Cine sunt liderii care au în mâini viitorul omenirii
Summitul ONU va avea loc între 31 octombrie și 12 noiembrie FOTO: wbcsd.com

Summitul ONU privind schimbările climatice, de la Glasgow, care va începe pe 31 octombrie, va marca un moment crucial în lupta omenirii cu încălzirea globală. După ce liderii mondiali vor participa la zilele de deschidere a evenimentului, negocierile vor fi purtate de reprezentanți de rang înalt și miniștri ai mediului.

Alok Sharma

Anul acesta, președinte al summitului a fost desemnat Alok Sharma, reprezentant al țării-gazdă, Marea Britanie. Scopul său va fi să convingă 196 de națiuni sa ia măsuri în plan intern pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră. Ținta finală e ca la nivel global, creșterea temperaturii să nu depășească pragul de 1,5 grade Celsius.

De la numirea sa din februarie 2020, Sharma a impresionat guvernele lumii și activiștii de mediu cu angajamentul său, potrivit The Guardian.

Boris Johnson

Prim-ministrul Regatului Unit se numără printre cei mai proaspeți lideri mondiali care cred în pericolul încălzirii globale. Înainte să devină premier, și-a exprimat deseori neîncrederea în știința climatică. Activiștii l-au criticat pentru că nu a expus un plan clar al Regatului prin care să ajungă la neutralitate climatică.

Antonio Guterres

„Umanitatea duce un război contra naturii. Este sinucigaș. Natura întotdeauna reacționează și va face asta cu o forță și o furie mai mari.” Acesta a fost avertismentul de anul trecut al secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Semnalul de alarmă de anul trecut a fost urmat anul acesta de un studiu amplu al ONU, care atrage atenția că omenirea se apropie de momentul în care nu se va mai putea schimba nimic în ceea ce privește încălzirea globală. Guterres a făcut din criza climatică punctul central al misiunii sale.

Mario Draghi

Regatul Unit găzduiește discuțiile climatice de luna aceasta împreună cu Italia, deși summitul propriu-zis va avea loc la Glasgow. În fruntea guvernului italian se află acum Mario Draghi, care a preluat șefia executivului de la Giuseppe Conte. Italia a găzduit recent un summit climatic pentru tineret și a întâlnire ministerială care precede summitul de la Glasgow. Italia deține și președinția rotativă a G20, ai căror lideri se vor întruni la Milano cu doar câteva zile înainte de reuniunea privind criza climatică.

Joe Biden

Joe Biden a readus Statele Unite în acordul climatic de la Paris și a făcut din problema schimbărilor climatice un punct esențial din președinția sa. Statele Unite sunt cea mai mare economie a lume și al doilea cel mai mare poluator. Rolul Washingtonului în gestionarea crizei climatice a fost întotdeauna esențial, alături de China, cea mai mare sursă de poluare și a doua cea mai dezvoltată economie a lumii.

Însă tensiunile dintre cele două mari puteri, în ceea ce privește comerțul și securitatea au pus recent sub semnul întrebării cooperarea în criza climatică.

Xi Jinping

Una dintre cele mai mari întrebări privind summitul ONU de la Glasgow este dacă va fi prezent și președintele chinez Xi Jinping. Prezența liderului de la Beijing ar aduce un imbold semnificativ discuțiilor și ar indica o disponibilitate a Chinei de a-și asuma un rol important în respectarea acordului de la Paris.

Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană va negocia la discuțiile ONU prin intermediul șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leywn. Blocul comunitar se consideră un lider global în ceea ce privește acțiunile climatice, dat fiind faptul că a implementat politici puternice în acest sens în ultimii 20 de ani, precum energia regenerabilă și țintele pentru emisiile de gaze.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#criza climatica, #schimbari climatice, #incalzire globala , #presedinte SUA