Razboiul pe care Romania trebuie sa-l castige

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 22 Mai 2014, ora 18:30
4579 citiri
Razboiul pe care Romania trebuie sa-l castige

La Bucuresti, Joe Biden a aratat precis, fara echivoc, care sunt cele doua mari pericole care pandesc Romania.

Un pericol extern, potential, impotriva caruia suntem aparati de "obligatia sacra", dupa cum a definit-o vicepresedintele american, rezultata din articolul 5 al Tratatului NATO. Dar acesta e un pericol care, in mod realist, este putin probabil sa se transforme intr-o reala agresiune militara.

Pericolul cel mare, dusmanul cel mare indicat, nominalizat de Joe Biden, este cel intern. Si el se numeste coruptie: "Coruptia este un cancer, un cancer care mananca increderea cetateanului in democratie (...)

Coruptia este doar o alta forma de tiranie. Coruptia poate reprezenta un pericol prezent nu doar pentru economie, ci si pentru securitatea nationala. Exista natiuni - si le-am vazut recent - care exploateaza coruptia pentru a putea exercita influente nefaste si sa submineze suvernaitatea vecinilor. Astfel, coruptia a devenit un instrument de politica externa pentru unele tari.

Cand politicienii pot fi cumparati, cand instantele pot fi manipulate, cand presa devine un instrument de propaganda, atunci veti gasi o societate usor de manipulat din afara, o societate care isi pierde controlul asupra propriului destin. Nu numai securitatea politica, ci si securitatea fizica si capacitatea militara sunt compromise. Am vazut asta de curand in Ucraina. Am vazut cum un deceniu si jumatate de coruptie a subminat institutiile militare, slabind capacitatea tarii de a se apara."

Si daca de dusmanul extern SUA ne poate apara, s-a angajat explicit sa ne apere, de cel intern trebuie sa ne aparam in primul rand singuri. Trebuie sa il razbim in primul rand noi, romanii, de la institutii anticoruptie puternice, la simplul cetatean: "Mai presus de orice trebuie o implicare activa si pasionata a fiecarui cetatean. Pentru ca in mod sigur, asa cum omul nu poate trai fara sangele care ii curge prin vene, democratia nu poate supravietui fara participarea activa a cetatenilor".

Si de acest razboi depinde pana la urma statutul nostru euroatlantic si parteneriatul nostru cu SUA: "Democratia nu e o destinatie, ci drumul pe care mergem. Atat timp cat calatoriti pe acest drum, nu veti fi singuri, veti avea alaturi Statele Unite si multe alte natiuni aliate, natiunile prietene, pentru ca ne confruntam astazi cu o alta amenintare decat cea de acum un an chiar."

Joe Biden ne-a dat toate garantiile de securitate, militara si chiar energetica, la nevoie, dar nu neconditionat. Nu sta unul cu traista deschisa si altul indeasa in ea ce poate. Si noi trebuie sa oferim garantii de securitate, la randul nostru, ca granita a Europei civilizate: "Noi nu discutam ce poate face America pentru Romania, ci ce putem face impreuna, unul pentru celalalt".

Iar daca nu putem, este posibil ca la un moment dat sa nu mai calatorim pe acelasi drum cu lumea civilizata si democratica.

De ce, e simplu de inteles si am mai spus-o. Bombardierele cu care Rusia ataca Occidentul nu au aripi, nu folosesc kerosen si nu arunca bombe. Bombardierele rusesti sunt banii cu care se cumpara influenta, manipulare, parghii economice esentiale, adica tot ce poate fi corupt.

Mesajul public al lui Joe Biden nu a fost atat pentru clasa politica din Romania. Nu pentru ca ea ar fi libera de coruptie. Dimpotriva, pentru ca este prea ciuruita de coruptie. De la ea SUA cred ca stiu la ce se pot astepta. Fiecare dintre jucatori a fost deja evaluat, nu prea mai poate rezerva surprize majore si nici nu cred ca se pune problema vreunei reinventari. Daca ai promis dreptate pentru condamnati, asta esti, asta gandesti, nu cred ca mai e cale de intoarcere.

Mesajul lui Joe Biden a fost adresat in primul rand poporului roman, societatii civile, presei.

Avem institutii anticoruptie puternice, nominalizate de Joe Biden, avem o justitie din ce in ce mai emancipata de politic, simbolizata in discursul vicepresedintelui american prin mentionarea presedintelui ICCJ care "apara independenta judecatorilor, vorbeste in fata puterii si imparte dreptatea pentru toti " (acelasi presedinte ICCJ care l-a trimis dupa gratii pe "condamnatul politic" Nastase), dar ele trebuie sustinute in razboiul cu coruptia de catre popor, prin exigente majore si prin vot.

Joe Biden ne-a spus simplu si clar ca avem o pozitie foarte buna, ca avem premise excelente, dar ca putem pierde tot pe mana noastra daca nu castigam razboiul cu cel mai dur si mai periculos dintre adversari. Pentru ca daca il pierdem devenim o vulnerabilitate care trebuie eliminata de pe drumul Occidentului.

Si a spus-o cu sinceritate si chiar cu o caldura pe care cei care am fost prezenti la discursul domniei sale de la Palatul Cotroceni am simtit-o pe deplin. Fara superioritate, fara emfaza, dar apasat si limpede. In 20 de minute, Joe Biden a pus Romania fata in fata cu ea insasi, cu marele ei razboi si cu marea ei incercare. Acum mingea e la noi.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Joe Biden Romania coruptie , #vicepresedinte SUA