Președintele SUA Joe Biden denunță din nou un genocid armean

Duminica, 24 Aprilie 2022, ora 18:36
4297 citiri
Președintele SUA Joe Biden denunță din nou un genocid armean
Președintele SUA Joe Biden a făcut afirmații similare în urmă cu un an FOTO Facebook / Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a denunțat duminică, 24 aprilie, pentru a doua oară, un ”genocid” armean, evocând astfel "una dintre cele mai mari atrocităţi în masă din secolul XX", relatează AFP.

În urmă cu un an Joe Biden a făcut afirmații similare, înfuriind Turcia.

”Azi ne amintim de un milion şi jumătate de armeni care au fost deportaţi, masacraţi sau care au mărşăluit până la moarte, într-o campanie de exterminare şi purtăm doliul pierderii tragice a atâtor vieţi”, anunţă şeful statului american, citat într-un comunicat al Casei Albe duminică, ziua care marchează comemorarea genocidului armean.

”La 24 aprilie 1015, autorităţile otomane au arestat intelectuali şi lideri armeni la Constantinopol. Aşa a început genocidul armean, una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, denunţă Biden.

Preşedintele american a folosit recent cuvântul ”genocid”, prin care l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin de faptul că încearcă ”pur şi simplu să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucrainean”.

Kremlinul a respins aceste acuzaţii drept ”inacceptabile”.

Armenii estimează că un milion şi jumătate de oameni au fost ucişi în mod sistematic în Primul Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman.

Turcia, care a rezultat în urma destrămării Imperiului Otoman, în 1920, recunoaşte masacre, însă respinge cuvântul ”genocid” şi evocă un război civil în Anatolia şi o foamete în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi toţi atâţua turci.

Biden a înfuriat Ankara anul trecut, devenind primul preşedinte al Statelor Unite în funcţie care a denunţat aceste masacre drept un genocid.

El l-a informat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cu privire la intenţiile sale cu o zi înainte de acest anunţ, cu scopul de a limita furia acestuia aliat în NATO.

Erdogan a denunţat atunci această recunoaştere drept ”fără fundament” şi ”distrugătoare” şi a avertizat Washingtonul că poate pierde un stat prieten în această regiune-cheie.

Relaţiile între cele două ţări s-au destins treptat, în ultimul an, iar preşedintele turc a salutat în iunie o ”eră nouă” în relaţiile Ankarei cu Washingtonul, în cadrul uneiî întâlniri a celor doi preşedinţi.

Joe Biden şi Recep Tayyip Erdogan au discutat luna trecută despre o mediere turcă în Războiul rus din Ucraina.

Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Preşedintele Joe Biden a promis că va vizita Baltimore ”cât mai curând posibil” şi a cerut echipei sale să "mişte cerul şi pământul" pentru a "reconstrui podul cât mai curând...
#Joe Biden, #genocid armean, #presedinte SUA, #Turcia, #Imperiul Otoman , #presedinte SUA