Peste jumatate dintre republicanii americani considera ca victoria lui Biden a fost "trucata"

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:53
3738 citiri
Peste jumatate dintre republicanii americani considera ca victoria lui Biden a fost "trucata"
Joe Biden si Donald Trump

Aproape jumatate dintre americanii care fac parte din Partidul Republican considera ca Donald Trump a "castigat legitim" alegerile prezidentiale de la 3 noiembrie in Statele Unite, dar ca i-a fost furata victoria, potrivit unui sondaj Reuters-Ipsos.

Ancheta a fost realizata de la 13 la 17 noiembrie asupra unui esantion de 1.346 de persoane - 598 de democrati si 496 de republicani -, a fost publicata miercuri si are o marja de eroare de plus sau minus cinci puncte procentuale.

Ea arata ca, prin refuzul sau de a-si recunoaste infrangerea in fata lui Joe Biden si prin false acuzatii de fraude masive, Donald Trump pare sa profite ilegitim de increderea pe care americanii o au in democratia lor, mai ales in randul republicanilor.

In total, 73% dintre persoanele intervievate spun ca Joe Biden a obtinut o victorie in scrutin si doar 5% afirma ca Trump a obtinut o victorie.

Insa, intrebati daca democratul este "invingatorul legitim" in alegerile prezidentiale, republicanii isi exprima dubiile. Doar 29% dintre ei sunt de acord cu acest lucru, iar 52% sustin ca republicanul in exercitiu este "invingatorul legitim".

Intrebati ce gandesc, 68% dintre republicani se declara ingrijorati de posibilitatea ca alegerile sa fi fost "trucate". Doar 16% dintre democrati sunt de aceasta parere si o treime dintre independenti.

Joe Biden a fost declarat invingatorul alegerilor, la 7 noiembrie, de catre marile posturi americane de televiziune si de Institutul Edison Research.

Fostul vicepresedinte al lui Barack Obama a obtinut votul a 306 de mari electori in Colegiul Electoral, iar Trump 232.

Colegiul Electoral se reuneste la 14 decembrie pentru a-l desemna pe viitorul locatar al Casei Albe. Un candidat are nevoie de votul al cel putin 270 de mari electori pentru a fi ales.

In votul popular, Biden l-a infrant de asemenea pe Trump.

Sondajul releva de asemenea o degradare a opiniei americanilor despre fiabilitatea proceselor electorale.

In 2016, dupa victoria lui Donald Trump impotriva lui Hillary Clinton, 62% dintre americani considerau ca alegerile prezidentiale au fost "legitime si exacte".

In prezent, procentul lor a scazut la 55%.

Invers, procentul persoanelor care considera ca scrutinul a fost falsificat prin voturi ilegale sau manipulari electorale a crescut de la 16 la 28%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Biden și Trump, umăr la umăr spre Casa Albă. Rezultatele ultimului sondaj publicat de New York Times
Biden și Trump, umăr la umăr spre Casa Albă. Rezultatele ultimului sondaj publicat de New York Times
Cu 6 luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, candidații continuă să mențină egalitatea aproape completă, dar Biden și-a consolidat poziția și a reușit să-și ajungă din urmă...
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
#Joe Biden, #Donald Trump, #alegeri trucate, #alegeri prezidentiale SUA , #stiri Joe Biden