Mutarea istorică a lui Joe Biden, care schimbă securitatea lumii: Un nou NATO în coasta unei puteri mondiale

Joi, 24 August 2023, ora 01:00
7338 citiri
Mutarea istorică a lui Joe Biden, care schimbă securitatea lumii: Un nou NATO în coasta unei puteri mondiale
Biden împreună cu liderii Japoniei și Coreei de Sud la Camp David FOTO: Independent

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a răsunat în întreaga lume, cu implicații profunde pentru pacea și prosperitatea globală. Cel mai recent exemplu al acestui impact a avut loc chiar săptămâna trecută, departe de câmpul de luptă, unde Joe Biden a făcut o mutare istorică pentru securitatea globală. Statele Unite au realizat un parteneriat trilateral cu Japonia și Coreea de Sud, un ”nou mic NATO” plasat în coasta Chinei.

Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, susține într-o analiză din Politico, că fără războiul din Ucraina, liderilor Coreei de Sud și Japoniei le-ar fi fost mult mai dificil să-și depășească diviziunile istorice. Dar acest război a cristalizat gândirea atât la Seul, cât și la Tokyo cu privire la nevoia de a depăși diviziunile și de a găsi noi modalități de a coopera.

Iar convocarea primului summit trilateral de sine stătător de către președintele american Joe Biden, cu președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol și premierul Japoniei, Kishida Fumio la Camp David a fost unul cu adevărat istoric.

La summit, cei trei lideri au emis o serie de declarații și acorduri menite să-și instituționalizeze parteneriatul în toate aspectele relației lor: securitate, comerț, tehnologie, educație și cooperare regională.

Deși nu au putut crea o nouă alianță trilaterală de securitate, cele trei țări s-au angajat să se consulte rapid „pentru a se coordona răspunsurile la provocările și amenințările regionale care le afectează interesele și securitatea colective”.

Ei au convenit, de asemenea, să stabilească o linie telefonică între cele trei capitale, să regularizeze întâlnirile anuale între ele, precum și cu miniștrii lor de Externe, Apărare, Comerț și industrie și consilierii de securitate națională, să împărtășească informații de avertizare timpurie privind rachetele balistice și să desfășoare o serie de exerciții militare trilaterale de mari dimensiuni.

Amenințarea Chinei pentru Japonia este din ce în ce mai mare

Ei au subliniat „comportamentul periculos și agresiv care susține revendicările maritime ilegale [de China] în Marea Chinei de Sud” și „s-au opus ferm oricăror încercări unilaterale de a schimba status quo-ul în apele Indo-Pacificului”. Mai mult, ei „au reafirmat importanța păcii și stabilității peste strâmtoarea Taiwan ca element indispensabil al securității și prosperității în comunitatea internațională”.

Reacția Beijingului la summit a fost previzibilă. Președintele Xi Jinping a acuzat deja SUA și aliații săi că pun în aplicare „o izolare și suprimare integrală asupra țării noastre, aducând provocări severe fără precedent pentru dezvoltarea noastră”. Și acum, purtătorul de cuvânt oficial al Chinei, a acuzat cele trei țări că au înființat o „mini NATO”, chiar dacă aranjamentul de securitate trilateral este cu mult sub angajamentul NATO de a veni în apărarea reciprocă dacă sunt atacate.

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că invadarea Ucrainei de către Rusia și comportamentul din ce în ce mai agresiv al Chinei împotriva vecinilor au întărit hotărârea Seulului, Tokyo și Washingtonului de a aprofunda cooperarea în materie de securitate.

Între timp, pentru Japonia, amenințarea chineză este din ce în ce mai mare. Cooperarea militară aprofundată între Beijing și Moscova reprezintă o amenințare pentru Japonia atât din nord, cât și din sud, unde Tokyo se confruntă cu dispute teritoriale cu ambele. Și, pe măsură ce cele două mari puteri sporesc exercițiile militare ale marinelor, forțelor aeriene și bombardierelor nucleare ale lor în Marea Japoniei și strâmtorii înguste care o separă de Coreea de Sud, există motive întemeiate ca Japonia să fie îngrijorată.

Pentru SUA, o cooperare mai strânsă cu cei mai importanți aliați ai săi din Asia a fost un obiectiv mult căutat – unul care este acum atins în sfârșit și reprezintă o piesă cheie în puzzle-ul mai larg al lucrului cu aliații și partenerii din regiune și din întreaga lume. Biden a convocat primul summit personal al liderilor din Asia (Australia, India, Japonia și S.U.A.) la începutul administrației sale, iar mai târziu a condus crearea parteneriatului de securitate AUKUS (Australia, Regatul Unit, SUA).

Așadar, prin instituționalizarea acestui parteneriat strategic trilateral, speranța de la Seul și Tokyo este că, chiar dacă poporul american decide să aleagă un nou președinte, parteneriatul lor cu Washington va fi acum suficient de puternic și de rezistent pentru a supraviețui.

„Poziția clară” a SUA cu privire la o invazie israeliană în Rafah. Joe Biden, prima convorbire cu Benjamin Netanyahu de la atacul Iranului
„Poziția clară” a SUA cu privire la o invazie israeliană în Rafah. Joe Biden, prima convorbire cu Benjamin Netanyahu de la atacul Iranului
Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică, 28 aprilie, la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ocazie cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...
Președintele SUA Joe Biden l-a ironizat pe Donald Trump la cina anuală a corespondenților de presă la Casa Albă
Președintele SUA Joe Biden l-a ironizat pe Donald Trump la cina anuală a corespondenților de presă la Casa Albă
Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat pe contracandidatul său la alegerile prezidenţiale din SUA din toamna acestui an, republicanul Donald Trump, pe care l-a comparat cu ”un băieţel...
#Joe Biden, #sua japonia acord militar, #SUA Coreea Sud alianta, #parteneriat strategic SUA, #SUA China tensiuni , #Statele Unite