Așteptări pentru marea întâlnire online între Biden și Putin. Cum ar putea praful de pușcă acumulat în Ucraina să producă un accident catastrofal ANALIZĂ

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 12:43
4347 citiri
Așteptări pentru marea întâlnire online între Biden și Putin. Cum ar putea praful de pușcă acumulat în Ucraina să producă un accident catastrofal ANALIZĂ
Președintele SUA, Vladimir Putin și omologul rus Vladimir Putin/ FOTO:CNBS

În încercarea de a dezamorsa situația tensionată din estul Ucrainei, unde Rusia comasează la frontieră un număr tot mai mare de militari, președintele american Joe Biden urmează să aibă discuții marți, 7 decembrie, la ora 17.00, ora României, cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Kremlinul a declarat luni că nu se așteaptă la cine știe ce „progrese” în urma întrevederii online dintre cei doi lideri.

„Este dificil să te aștepți la vreun progres important la aceste negocieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax. „Să sperăm că cel puțin cei doi lideri vor putea să-şi expună unul altuia preocupările, să formuleze aceste preocupări într-un mod clar şi să răspundă referitor la acestea”, a spus Peskov, apreciind că este puțin probabil ca în cele „câteva ore” de discuții să fie curățate „grajdurile lui Augias” ale relațiilor bilaterale.

Putin va avertiza că există linii roșii în privința Ucrainei, care nu pot depășite, în vreme ce Biden va afirma că nu acceptă linii roșii din partea nimănui. „Chiar dacă relațiile noastre bilaterale sunt în continuare într-o stare lamentabilă, există o anumită animare în unele domenii, un dialog care începe”, a mai spus Peskov, completând: „Chiar dacă acest dialog nu duce la ora actuală la o punere de acord a pozițiilor, la încheierea de acorduri, totuși este mai bine să comunici”.

Discuție cu aliații europeni

Înaintea discuției cu liderul de la Kremlin, președintele SUA, Joe Biden, a avut o întrevedere prin videoconferință cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi și premierul britanic Boris Johnson.

Aliații occidentali s-au coordonat în ceea ce privește sancțiunile pe care le-ar impune în cazul în care Putin riscă să invadeze Ucraina, a declarat un înalt oficial al administrației Biden.

„Am avut discuții intense cu partenerii noștri europeni despre ceea ce am face în mod colectiv în cazul unei escalade militare majore a Rusiei în Ucraina și credem că avem o cale de urmat care ar implica contramăsuri economice substanțiale atât din partea europenilor, cât și a SUA”. Oficialul de la Casa Albă a menționat că posibilitatea implicării directe a armatei SUA nu a fost luată în calcul.

Ce urmărește Rusia

Dar o invazie i-ar aduce Rusiei puține beneficii. Prioritatea imediată a Moscovei este să obțină aprobarea autorităților germane de reglementare pentru Nord Stream 2, o conductă de gaz natural controversată din punct de vedere politic care ocolește Ucraina. Invadarea Ucrainei acum ar pune capăt cu siguranță posibilității obținerii acordului pentru conductă.

Și pe termen lung, impasul actual atinge obiectivul cheie al Kremlinului de a preveni integrarea mai strânsă a Ucrainei cu NATO și UE și de continua să lase Occidentul să ghicească despre intențiile sale. O invazie ar fi pur și simplu inutilă și periculoasă, susține ADELINE VAN HOUTTE în politico.eu.

Din perspectiva Rusiei, NATO a trecut liniile roșii în regiune cu o regularitate neliniștitoare. În iulie 2021, de exemplu, Marina SUA și mai mulți parteneri au executat exerciții militare în regiunea Mării Negre, iar săptămâna trecută, Rusia a susținut că bombardierele occidentale transportau arme nucleare la doar 20 de kilometri de granița sa. Recenta reactivare a unei unități de artilerie a SUA în Mainz-Kastel, Germania, este posibil să fi fost sunat, de asemenea, alarma la Kremlin. Această dezvoltare este importantă pentru Moscova deoarece unitatea va transporta o rachetă hipersonică americană - Dark Eagle - pe care Rusia o consideră o amenințare. În plus, SUA s-au ocupat să înarmeze Ucraina, care a devenit unul dintre primii beneficiari ai ajutorului militar american.

Tensiunile au crescut și mai mult, după ce Turcia, un presupus aliat al Rusiei și, de asemenea, membru NATO, a vândut Ucrainei drone militare, care au fost folosite recent pentru a scoate din uz echipamente de artilerie staționate în zona controlată de separatiștii din Donbas.

Din 2014, Rusia s-a angajat într-o serie de acțiuni provocatoare împotriva Ucrainei și a altora, inclusiv țărilor NATO, de la amestec politic până la război cibernetic. Incursiunile rusești în spațiul aerian NATO sunt acum un eveniment obișnuit, cu bombardiere și avioane de luptă zburând peste Atlanticul de Nord, Marea Nordului, Marea Neagră și Marea Baltică.

Având în vedere situația actuală, există puține perspective de îmbunătățire a relațiilor dintre Rusia și Occident. Pe termen scurt, ceea ce Putin își dorește cel mai mult este o întâlnire cu președintele american Joe Biden, iar acumularea militară a deschis calea pentru această negociere diplomatică.

Ce poate obține Moscova

Putin știe că nu va obține garanții din partea lui Biden, dar odată cu consolidarea sa militară, Moscova a reușit acum să trimită un mesaj clar despre liniile sale roșii și despre faptul că blocul nu va avea voie să dea toate loviturile.

Rusia vrea de multă vreme să scape de negocierile de pace cu Ucraina sub patronaj franco-german („formatul Normandia”), mai ales acum când cancelarul Angela Merkel a ieșit din scenă, în favoarea unui dialog direct cu Washingtonul, care să reflecte fostul statut de superputere al Moscovei. După confirmarea dialogului prezidențial, unii analiști ai politicii rusești cu surse de calitate au apreciat că riscul de război se diminuează în favoarea unor noi negocieri.

Turcia s-a oferit să medieze în conflictul Rusia-Ucraina. Numai că este cunoscut faptul că această țară susține integrarea Ucrainei în NATO. Iar abordarea Ankarei referitoare la Crimeea este clară, Turcia condamnând în repetate rânduri anexarea Crimeii, îngrijorată de soarta tătarilor din peninsulă. Din acest motiv, partenerii pe care Moscova și-i dorește pentru a obține garanții vor fi SUA și Uniunea Europeană.

„Zbigniew Brzezinski, consilier pe probleme de securitate națională al fostului președinte american Jimmy Carter, scria în cartea sa „Marea tablă de șah“ că „fără Ucraina, Rusia încetează să mai fie un imperiu“. „Pentru că Ucraina, pe lângă faptul că este un important coridor energetic pentru Rusia, este poarta prin care Europa se deschide către Eurasia. De aceea, merită asumat orice risc”, scrie ziarul turc Habertürk.

Adevăratul pericol acum este că acest praf de pușcă acumulat în zonă ar putea duce la un accident sau o greșeală de calcul din partea oricărei părți, care să degenereze într-un război.

Cel mai bun lucru la care se poate aștepta este ca ambele părți să își înțeleagă limitele și să se străduiască să mențină deschise canalele de comunicare deschise. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, spectrul unui război accidental la ușa Europei va fi mare, concluzionează politico.eu.

Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
#Joe Biden, #Vladimir Putin, #intalnire virutuala, #tensiuni, #Ucraina , #Rusia