Joe Biden, vizita oficiala in Romania: Ce face vicepresedintele SUA la Bucuresti

Marti, 20 Mai 2014, ora 08:21
2985 citiri
Joe Biden, vizita oficiala in Romania: Ce face vicepresedintele SUA la Bucuresti
Foto: Arhiva

Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, se afla, marti si miercuri, intr-o vizita la Bucuresti. Acesta se va intalni cu oficiali romani si va aborda teme de discutie precum situatia din Ucraina, securitatea energetica, precum si combaterea coruptiei din tara noastra.

Vizita lui Biden este cel mai important eveniment de acest fel din ultimii cinci ani, dupa ce, in octombrie 2009, tot acesta a venit in Romania, potrivit Mediafax.

El vine la Bucuresti alaturi de sotia sa, Jill Biden, si va purta discutii cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, a anuntat Casa Alba. Biden se va intalni cu soldati romani si americani, dar nu va neglija nici societatea civila in timpul vizitei sale.

Biden: Romania a progresat in consolidarea statului de drept, dar mai sunt lucruri de facut

Unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda lui Joe Biden este coruptia. Oficialul american va sublinia importanta intaririi institutiilor democratice si necesitatea intensificarii legaturilor economice din regiune. In plus, el va vorbi si despre securitatea energetica din Europa.

Joe Biden va reitera, la Bucuresti, angajamentul Statelor Unite fata de apararea tarilor membre NATO si va asigura Romania ca Washingtonul apreciza contributia tarii noastre la securitatea regionala, precum si cea globala.

Vize pentru romani si ambasadorul SUA la Bucuresti

Biden va aborda si subiectul controversat al vizelor pentru romani, insa Casa Alba a anuntat ca vicepresedintele nu va putea face promisiuni ferme in aceasta privinta. La randul lor, autoritatile romane vor aduce in discutie problema noului ambasador american la Bucuresti, functie neocupata din decembrie 2012.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca se va intalni cu Joe Biden miercuri, oficialul american avand in aceeasi zi o intrevedere cu presedintele Traian Basescu.

Discutiile cu oficialii romani vor fi precedate de intalnirile de marti ale lui Biden cu militari americani si romani, dar si cu familiile soldatilor care lupta in Afganistan.

"Soseste maine dupa-amiaza-seara (marti - n.red.), are o actiune cu ministrul Apararii, pe care eu o consider extrem de emotionanta si de semnificativa pentru poporul roman: se va intalni cu militari americani, dar si militari romani si familiile militarilor romani care au luptat si lupta in Afganistan, dupa care miercuri se vede cu presedintele Romaniei, vine la Palatul Victoria si se incheie vizita in urma unui discurs in fata unui numar de invitati din societatea civila", a declarat Ponta la Antena 3.

Masuri de securitate pentru vizita lui Joe Biden la Bucuresti

Nu este prima vizita a lui Joe Biden in Romania. El a mai vizitat tara noastra in septembrie 1999, in calitate de lider democrat al Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului Statelor Unite. Biden a mai venit in Romania in octombrie 2009, afirmand atunci ca avem "o tara extrem de frumosa", care a progresat mult.

Autoritatile s-au pregatit intens pentru vizita oficialului american. Desi nu exista restrictii majore de trafic, evenimentul urmeaza sa se desfasoare in conditii de maxima siguranta, dupa cum i-a cerut Victor Ponnta ministrului de Interne Gabriel Oprea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Joe Biden Romania, #Joe Biden Bucuresti, #Joe Biden viziata Romania, #Joe Biden NATO, #Joe Biden Ucraina , #Romania