Joe Biden, dispus să îl viziteze pe prințul saudit acuzat că a girat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Marti, 07 Iunie 2022, ora 07:28
2028 citiri
Joe Biden, dispus să îl viziteze pe prințul saudit acuzat că a girat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi
Președintele SUA, Joe Biden FOTO Facebook/Joe Biden

Casa Albă a apărat luni proiectul de vizită a preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, la prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, în pofida concluziilor serviciilor americane de informaţii conform cărora acesta a "validat" uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, notează AFP.

"Această călătorie în Israel şi Arabia Saudită - când va avea loc - va interveni în contextul unor obiective importante pentru poporul american în regiunea Orientului Mijlociu", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"Dacă (Joe Biden) decide că este în interesul Statelor Unite să stabilească un contact cu un lider străin şi că acest contact poate aduce rezultate, atunci el o va face", a adăugat ea.

Monarhia petrolieră "a fost un partener strategic aproape 80 de ani. Nu există nicio îndoială că importante interese (americane) sunt legate de Arabia Saudită", a spus purtătoarea de cuvânt.

Presa americană a anunţat că Joe Biden va efectua prima sa vizită în calitate de preşedinte în Israel şi Arabia Saudită cu ocazia unui turneu care ar trebui să includă luna aceasta Germania şi Spania pentru summiturile G7 şi NATO.

Dar, în faţa criticilor aduse acestei schimbări de atitudine din partea preşedintelui democrat, care promisese că va trata regatul ca pe un "paria" după asasinarea lui Jamal Khashoggi, Casa Albă a refuzat să confirme această informaţie.

Media au afirmat ulterior că vizita a fost amânată, probabil pentru luna iulie.

Refuzând încă o dată să confirme, Karine Jean-Pierre a negat că executivul şi-a schimbat planurile.

"Unele persoane au întrebat dacă a fost amânată. Preşedintele a spus el însuşi (...) este avută în vedere o vizită. Dar nu a fost deplasată sau amânată. Aceste informaţii nu sunt exacte", a subliniat ea.

O călătorie în iunie "a fost luată în considerare, dar nu a fost niciodată decisă", a comentat ea.

Această încălzire diplomatică vine în urma a două aparente concesii saudite la obiectivele lui Joe Biden: o majorare a producţiei de ţiţei care ar putea atenua creşterea preţurilor şi prelungirea unui armistiţiu în Yemen.

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#Joe Biden, #Emiratele Arabe Unite, #print, #jurnalist , #stiri Joe Biden