Joe Biden vrea un ”telefon roșu” cu regimul de la Beijing. Măsura amintește de comunicarea americanilor cu liderii URSS din timpul Războiului Rece

Joi, 15 Iulie 2021, ora 19:032073 citiri
Joe Biden vrea un ”telefon roșu” cu regimul de la Beijing. Măsura amintește de comunicarea americanilor cu liderii URSS din timpul Războiului Rece
Președintele american vrea o comunicare rapidă cu China FOTO Facebook / Joe Biden

Administraţia americană examinează posibilitatea stabilirii unei linii telefonice de urgenţă directe cu guvernul chinez, similară aşa-numitului ''telefon roşu'' creat în timpul războiului rece între SUA şi URSS ce a permis o comunicare rapidă cu Kremlinul, relatează postul CNN, citat joi de agenţia EFE.

Conform acestui post, Biden doreşte un instrument de comunicare rapidă pentru a reduce riscul de conflict între SUA şi China. O astfel de linie telefonică le-ar permite preşedintelui american şi responsabililor din echipa sa de securitate naţională să telefoneze imediat sau să expedieze mesaje criptate preşedintelui Xi Jinping sau colaboratorilor apropiaţi ai acestuia. De pildă, ar putea fi transmise astfel informaţii urgente privind mişcările militare spontane sau mesaje de avertisment despre atacuri cibernetice.

Ideea unei asemenea linii directe cu Beijingul datează cel puţin de pe vremea administraţiei Barack Obama, dar ea a fost menţionată într-un memorandum de securitate naţională clasificat abia în ultimul an al administraţiei Donald Trump, conform unei surse familiarizate cu această chestiune.

Reprezentanţii administraţiei Biden au preluat ideea, dar rămân numeroase detalii de soluţionat, inclusiv obţinerea acordului din partea Chinei.

Washingtonul a avut adesea dificultăţi în obţinerea unor răspunsuri rapide din partea Beijingului asupra unor chestiuni urgente, afirmă pentru CNN funcţionari americani, astfel că un asemenea sistem ar îmbunătăţi comunicarea dintre cele două părţi.

O astfel de linie există deja între Beijing şi Pentagon, dar ea este destinată exclusiv chestiunilor de natură militară.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News