Cum a anunțat Joe Biden că va candida pentru un nou mandat de președinte al SUA VIDEO

Marti, 25 Aprilie 2023, ora 13:29
2990 citiri
Cum a anunțat Joe Biden că va candida pentru un nou mandat de președinte al SUA VIDEO
Joe Biden FOTO / captură video Twitter Joe Biden

Preşedintele SUA, Joe Biden, a confirmat că va candida la realegerea sa în 2024. Anunţul a fost făcut într-un videoclip de promovare a candidaturii, informează BBC.

Campania lui Joe Biden pentru realegere a fost lansată oficial sub forma unui videoclip de trei minute care începe cu un singur cuvânt: Libertate.

În videoclip, vocea celui de-al 46-lea preşedinte al SUA, Joe Biden, spune că dreptul la avort, apărarea democraţiei, dreptul la vot şi reţeaua de siguranţă socială vor fi printre cele mai importante teme de pe buletinul de vot în 2024.

El spune că alegătorii se vor confrunta cu alegerea de a lăsa generaţiei următoare "mai multă libertate sau mai puţină", "mai multe drepturi sau mai puţine".

"Fiecare generaţie de americani s-a confruntat cu un moment în care a trebuit să apere democraţia, să se ridice pentru libertăţile noastre personale şi să se ridice pentru dreptul nostru la vot şi pentru drepturile noastre civile. Acum este rândul nostru", spune el.

Revenind la mesajul său din campania din 2020, potrivit căruia americanii se aflau "într-o bătălie pentru sufletul" naţiunii lor, el prezintă sloganul său pentru 2024: "Să terminăm treaba!".

Joe Biden este cel mai în vârstă preşedinte pe care l-a avut vreodată America. Dacă va câştiga realegerea, el va avea 86 de ani la sfârşitul celui de-al doilea mandat.

În cel mai recent sondaj, realizat de NBC News, 70% dintre persoanele întrebate nu doreau ca Biden să candideze din nou la preşedinţie.

Dintre cei care se declară democraţi, 51% nu voiau ca el să candideze la preşedinţie.

Motivul preponderent invocat de toţi aceşti oameni care nu doreau o nouă candidatură a lui Biden era legat de vârsta sa.

Alegerile federale din SUA au loc, de obicei, în ziua de marţi de după prima zi de luni din noiembrie. Asta înseamnă că alegătorii americani vor vota marţi, 5 noiembrie 2024.

Date-cheie din procesul electoral american

Preşedintele Joe Biden şi-a anunţat marţi candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2024, dar până atunci mai sunt o serie de evenimente importante care duc către desemnarea oficială a unui candidat, de pildă alegerile preliminare din Iowa şi convenţiile Partidului Democrat şi Partidului Republican din august, respectiv iulie 2024.

BBC prezintă câteva dintre datele-cheie care vor marca procesul electoral din SUA până la scrutinul propriu-zis, din 5 noiembrie 2024.

- August 2023: Prima dezbatere republicană, care va fi găzduită de Fox News. Nu este clar dacă Donald Trump va participa.

- 22 ianuarie 2024: Primele alegeri primare (caucus) republicane în Iowa.

- 3 februarie 2024: Primele alegeri primare democrate în Carolina de Sud.

- 5 martie 2024: Super Tuesday - când votează mai multe state - de obicei oferă o bună indicaţie asupra direcţiei în care se îndreaptă electoratul.

- 15 iulie 2024: Convenţia naţională republicană de la Milwaukee, Wisconsin - republicanii îşi decid oficial candidatul.

- 19 august 2024: Convenţia naţională democrată de la Chicago, Illinois - Democraţii îşi decid oficial candidatul.

- Toamna anului 2024: Dezbateri, campanie electorală.

- 5 noiembrie 2024: Ziua alegerilor.

- 6 ianuarie 2025: Numărarea oficială a voturilor „marilor electori” în Congres.

- 20 ianuarie 2025: Ziua învestirii noului preşedinte

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Preşedintele Joe Biden a promis că va vizita Baltimore ”cât mai curând posibil” şi a cerut echipei sale să "mişte cerul şi pământul" pentru a "reconstrui podul cât mai curând...
#Joe Biden, #SUA, #presedinte, #statele unite, #mandat , #presedinte SUA