Noi declarații ale lui Joe Biden despre situația din Afganistan. Președintele SUA, despre retragerea ultimelor trupe americane: „Sperăm că nu trebuie să prelungim”

Luni, 23 August 2021, ora 08:032129 citiri
Noi declarații ale lui Joe Biden despre situația din Afganistan. Președintele SUA, despre retragerea ultimelor trupe americane: „Sperăm că nu trebuie să prelungim”
Președintele SUA, Joe Biden FOTO Facebook/Joe Biden

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat că speră că operaţiunile de evacuare la Kabul să poată fi finalizate înainte de 31 august, dată care a fost stabilită de guvernul său pentru retragerea completă a trupelor americane din Afganistan, relatează AFP.

"Sperăm că nu trebuie să prelungim", a spus preşedintele american, lăsând uşa deschisă pentru o prelungire. ''Cred că vor fi discuţii'', a afirmat el.

''Vom vedea ce putem face'', a răspuns el la o întrebare a unui jurnalist care l-a întrebat ce ar face dacă ţările aliate ar cere Statelor Unite să rămână în Afganistan mai mult timp.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a calificat sâmbătă ''imposibilă'' evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ai puterilor occidentale înainte de 31 august.

Aproximativ 28.000 de persoane au fost evacuate din 14 august, a declarat duminică liderul de la Casa Albă. ''Este o operaţiune incredibilă'' a spus el.

''Lucrăm din greu şi cât mai repede posibil pentru a evacua oamenii'', a adăugat el, dând asigurări că aceste evacuări ar fi fost ''dificile şi dureroase'' chiar dacă ar fi fost începute ''acum o lună''.

La o săptămână după ce talibanii au preluat puterea, mii de oameni încă încercau să fugă din ţară duminică, iar haosul domnea în continuare pe aeroportul din Kabul.

"Am făcut o serie de modificări, inclusiv extinderea accesului în jurul aeroportului şi a zonei de securitate", a menţionat Joe Biden, fără a oferi mai multe detalii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News