Joe Biden, apel vibrant pentru imunizare în fața variantei Delta: "Ne confruntăm cu o pandemie a celor nevaccinaţi"

Miercuri, 04 August 2021, ora 07:46
1681 citiri
Joe Biden, apel vibrant pentru imunizare în fața variantei Delta: "Ne confruntăm cu o pandemie a celor nevaccinaţi"
SUA au distribuit 111.701.000 de doze în peste 60 de ţări FOTO Facebook / President Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a salutat marţi, 3 august, cele peste 110 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 distribuite de Statele Unite în întreaga lume şi i-a îndemnat pe americanii încă nevaccinaţi să se vaccineze în faţa răspândirii rapide a variantei Delta, informează AFP.

"Ne confruntăm cu o pandemie a celor nevaccinaţi", a afirmat preşedintele american într-un discurs la Casa Albă.

"Experţii ne spun că vom vedea o creştere a cazurilor în următoarele săptămâni, o tragedie ce poate fi evitată cu uşurinţă", a adăugat preşedintele SUA.

"Vaccinând America şi contribuind la vaccinarea lumii, aşa suntem pe punctul de a învinge pandemia", a subliniat Joe Biden.

SUA au distribuit 111.701.000 de doze în peste 60 de ţări, majoritatea prin intermediul iniţiativei internaţionale Covax, dar şi în colaborare cu parteneri precum Uniunea Africană sau Caricom (Comunitatea Caraibelor), a informat mai devreme Casa Albă. Mai mult decât "toate celelalte ţări împreună".

"Este în interesul SUA să facă acest lucru. Virusul nu cunoaşte graniţe", a insistat preşedintele Biden.

"Aceste donaţii (...) sunt gratuite". "Nu există cerinţe, nu există condiţii" şi nici "favoritisme", a continuat liderul de la Casa Albă.

În prezent, China şi Rusia sunt suspectate în mod regulat că utilizează distribuirea propriilor vaccinuri în scopuri diplomatice.

"O facem pentru a salva vieţi şi a pune capăt acestei pandemii".

În detaliu, principalii beneficiari până în prezent sunt Indonezia (opt milioane de doze), Filipine şi Columbia (peste şase milioane de doze), Vietnam, Bangladesh, Pakistan şi Africa de Sud (peste cinci milioane).

Aceste donaţii "nu sunt decât începutul", potrivit Casei Albe.

De la sfârşitul lunii, SUA vor începe să livreze cele 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer pe care le-au promis pentru o sută de ţări în curs de dezvoltare.

La nivel naţional, Joe Biden a subliniat încă o dată necesitatea ca americanii să să se vaccineze.

"Dacă nu sunteţi vaccinaţi, vă rog, vă rog să faceţi acest lucru", a insistat preşedintele, privind direct în cameră.

Biden a lăudat anumite iniţiative din sectorul privat, mulţumind chiar marilor companii Walmart, Google, Netflix, Disney şi Tyson Foods, care vor cere angajaţilor să se vaccineze.

SUA au atins luni pragul de 70% din adulţi care au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, la aproape o lună după data stabilită de preşedinte, care spera să sărbătorească această etapă pe 4 iulie, cu ocazia zilei naţionale.

Încetinirea campaniei de vaccinare, în special în regiunile în mod tradiţional conservatoare din sud şi vestul mijlociu, precum şi în rândul populaţiei tinere, sărace şi a minorităţile etnice a făcut ca această ţintă să nu fie atinsă aşa cum şi-ar fi dorit şeful statului. Cu toate acestea, tendinţa pare să se fi schimbat în ultimele săptămâni, în special în cele mai afectate state.

Preşedintele democrat, a cărui popularitate a scăzut în ultimele zile, rămânând însă peste 50%, se vede nevoit să recâştige teren.

Joe Biden vine după o săptămână agitată, marcată în special de noile recomandări ale autorităţilor sanitare. Acestea îi sfătuiesc acum pe americani, chiar şi vaccinaţi, să poartă măşti în interior, în zonele în care virusul continuă să fie o prezenţă puternică. Aceasta spre profunda nemulţumire a taberei rivale, republicane.

Primăria New York a anunţat marţi că dovada vaccinării va fi necesară în curând pentru a putea intra în restaurante, săli de sport şi locuri de divertisment. Întrebat de reporteri, preşedintele Joe Biden şi-a declarat sprijinul ferm pentru această măsură.

Nemulţumirea la adresa preşedintelui democrat mocneşte în aripa stângă a partidului său de mai multe zile. Aceasta l-a acuzat pe Biden că nu a reuşit să reacţioneze la timp pentru a evita ameninţarea cu deportarea a aproape 11 milioane de americani. Un moratoriu pe acest subiect a expirat pe 31 iulie. Sub presiunea aripii progresiste, autorităţile sanitare din SUA au declarat marţi, în cele din urmă, un nou moratoriu până pe 3 octombrie.

Ce a făcut James Middleton după ce sora sa, Kate, a dezvăluit că are cancer FOTO
Ce a făcut James Middleton după ce sora sa, Kate, a dezvăluit că are cancer FOTO
Marea Britanie este în stare de şoc după ce prinţesa Kate a dezvăluit că suferă de cancer, deja numeroase persoane salutând curajul foarte popularei soţii a moştenitorului tronului,...
Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Președintele SUA Joe Biden promite o vizită la Baltimore: ”Intenţia mea este ca guvernul federal să plătească întregul cost al reconstrucţiei podului”
Preşedintele Joe Biden a promis că va vizita Baltimore ”cât mai curând posibil” şi a cerut echipei sale să "mişte cerul şi pământul" pentru a "reconstrui podul cât mai curând...
#Joe Biden, #sustinere, #campanie de vaccinare , #stiri Joe Biden