Președinta în exil a Belarusului, primită la Casa Albă într-o întâlnire ultrasecretă: "Inițiativa i-a aparținut, se spune, chiar lui Biden"

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 23:063784 citiri
Președinta în exil a Belarusului, primită la Casa Albă într-o întâlnire ultrasecretă: "Inițiativa i-a aparținut, se spune, chiar lui Biden"
FOTO Facebook / Franak Viačorka

Profesorul Franak Viačorka, consilierul liderului opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, anunță într-o postare pe Facebook că aceasta a fost primită la Casa Albă de președintele Joe Biden, miercuri, 28 iulie.

”Această întâlnire a fost ținută secretă până în ultimul moment. Tikhanovskaya a fost primită la Casa Albă ca lider național, cu protocol și ceremoniale. De la hotelul Willard, unde stau de obicei președinți, Tikhanovskaya a fost escortată de ofițerii de securitate.

Un test de covid s-a făcut la intrarea în Casa Albă. Tikhanouskaya s-a întâlnit prima dată cu un reprezentant al Consiliului Național de Securitate, apoi a fost ținută în aripa de vest a Casei Albe, unde lucrează președintele Biden și consilierul pentru Securitate Națională Sullivan. Întâlnirea a avut loc în sala Roosevelt, situată lângă Biroul Oval. Această cameră a găzduit multe întâlniri și evenimente istorice.

Inițiativa întâlnirii aparține Casei Albe și lui Joe Biden. Tikhanovskaya a vorbit despre evenimentele recente din Belarus, escaladarea represiunilor și strategia forțelor democratice. Tikhanovskaya a accentuat nevoia de presiune asupra regimului și asistenței societății civile, considerând că întâlnirea a fost foarte caldă și prietenoasă.

Chiar faptul întâlnirii este un semnal puternic de solidaritate pentru cetățenii care continuă să lupte în Belarus și mai ales pentru cei din închisori. Dar și acesta este un mesaj către oamenii regimului că infracțiunile regimului nu vor rămâne nepedepsite, iar singura ieșire din criză este prin alegeri libere.

Svetlana Tikhanovskaya face o treabă incredibil de importantă. Această întâlnire începe o nouă pagină a relațiilor belaruso-americane. Nici un lider din Belarus nu a fost acceptat la acest nivel. Aceasta este o investiție pe termen lung, o investiție în viitor. Regimul va cădea cumva, iar acum trebuie să ne gândim ce urmează”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News