Președintele Volodimir Zelenski, primit de Joe Biden la Casa Albă: ”SUA susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii rusești”

Joi, 02 Septembrie 2021, ora 08:022162 citiri
Președintele Volodimir Zelenski, primit de Joe Biden la Casa Albă: ”SUA susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii rusești”
Cei doi șefi de state au discutat despre chestiuni de securitate FOTO Facebook / President Joe Biden

Președintele american Joe Biden și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, au avut o întâlnire la Casa Albă. Cei doi șefi de state au discutat despre chestiuni de securitate, informează agenția de presă Unian.

Potrivit sursei, Biden a scris pe Twitter că „în cadrul întâlnirii cu președintele Zelenski, a fost reconfirmată susținerea SUA privind suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii rusești, precum și s-a discutat despre cooperarea noastră privind securitatea energetică și valorile democratice comune”.

La rândul său, și Vladimir Zelenski a anunțat subiectele prioritare, care au fost discutate cu Joe Biden.

„Prioritar a fost subiectul de securitate. În particular, securitatea din regiunea Donbass, din Crimeea ocupată, în regiunea Mării Negre, dar și despre securitatea energetică a Ucrainei și a Europei. I-am transmis președintelui SUA o listă cu circa 450 de ucraineni reținuți, pentru ca prin eforturi commune să se reușească eliberarea acestora”, a scris Zelenski.

Cei doi președinți au semnat o Declarație comună, care vizează cinci domenii prioritare:

1.Securitatea și Apărarea. Acest subiect ține de cooperarea în acest domeniu, contra-acțiuni față se agresiunea rusească și susținerea tendințelor euro-atlantice ale Ucrainei.

2.Democrația, jurisprudența și drepturile omului. Desigur, a fost atins subiectul corupției și reforma sistemului judecătoresc.

3.Securitatea energetică și clima. A fost discutat proiectul „North Stream-2”, iar SUA a promis că nu va permite Kremlinului să folosească resursa de gaz drept o armă geo-politică.

4.Creșterea economică și bunăstarea.

5. Acțiunile în contextul pandemiei și ajutorul umanitar. SUA a anunțat că va oferi Ucrainei un ajutor în valoare de 12,8 mln de dolari pentru lupta contra Covid-19 și 45 mln de dolari în formă de ajutor umanitar, informează Realitatea.md

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News