Experții fac lumină:Tactica șocantă a lui Biden de a-l opri pe Putin

Sambata, 25 Februarie 2023, ora 05:03
5538 citiri
Experții fac lumină:Tactica șocantă a lui Biden de a-l opri pe Putin
Biden la o întâlnire cu liderii europeni în Germania FOTO: Bloomberg

Statele Unite au avertizat cu câteva săptămâni înainte cu privire la o invazie iminentă a Rusiei în Ucraina. Iar administrația lui Joe Biden pregătise din timp un plan secret de acțiune, în detaliu, pentru a găsi soluția de a-l opri pe Vladimir Putin din nebuneasca lui inițiativă de a cotropi Ucraina.

Tactica șocantă și uimitoare de la acea vreme a echipei din jurul lui Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, de a îngheța activele de 300 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale Rusiei, deținute în străinătate, s-a crezut că va da roade și va opri războiul. Dar Putin nu a ținut cont de asta și a mers mai departe și iată că s-a împlinit deja un an de zile de la debutul invaziei, iar Rusia nu vrea să stopeze agresiunea sângeroasă, potrivit Bloomberg.

Măsura de înghețare a activelor Rusiei a fost văzută la acea vreme ca echivalentul unei arme nucleare, ea fiind anunțată la ora 17, sâmbătă, 26 februarie 2022, la Washington, la doar 2 zile după începerea războiului.

Războiul din spatele ușilor închise: Ucraina a creat armata secretă care să învingă Rusia

În zilele care au urmat, pe măsură ce moneda Rusiei a scăzut, prețurile au crescut și oamenii s-au aliniat la bănci pentru a scoate orice numerar au putut, unii colaboratori ai lui Biden s-au îngrijorat pentru scurt timp că au mers prea departe, susține Daniel Flatley.

La un an retrospectiv, este clar că pedeapsa economică impusă Rusiei de SUA și aliați nu a lovit decisiv. Sancțiunile au provocat pagube, dar nu l-au determinat pe Putin să oprească războiul - ridicând întrebări mai ample cu privire la un instrument care a devenit din ce în ce mai important pentru politica externă a SUA.

„Dacă coaliția de sancționare a fost mult mai puternică decât se aștepta, atunci la fel a fost și ținta”, spune Nicholas Mulder, un profesor de la Cornell, care a scris o carte despre sancțiunile ca armă a politicii.

Economia Rusiei s-a micșorat cu mult mai puțin decât scăderea de două cifre estimată cândva și se estimează că va reveni la creștere în acest an. Dacă Rusia a pierdut piețe importante pentru exporturile sale și furnizorii de bunuri cheie, a găsit și altele noi.

SUA fac presiuni asupra Chinei, Turciei și EAU

SUA încă lansează noi sancțiuni: Casa Albă promite vineri noi măsuri „ample” pentru a viza băncile și industria de apărare și tehnologie. „Veștile despre moartea economiei ruse sunt încă exagerate”, spune Elina Ribakova, economist șef adjunct la Institutul de Finanțe Internaționale. „În acest ritm, nu vom ajunge acolo suficient de repede.”

Și rețelele diplomatice profunde ale Rusiei au contribuit la creșterea rezistenței economiei sale. Când vânzările de țiței în Europa au scăzut, India – un aliat de multă vreme al Moscovei – a intervenit în calitate de cumpărător.

Pe măsură ce vânzările de semiconductori din blocul condus de SUA au secat, importurile Rusiei din China și Hong Kong au crescut. Oficialii americani spun că sancțiunile afectează constant capacitatea Rusiei de a-și reaproviziona mașina militară.

Doi experți în securitate din SUA avertizează: Țările care urmează să fie invadate de către Putin

La început, când Sullivan și echipa sa și-au anunțat măsurile lor șocante, existau temeri că Kievul ar putea cădea iminent. În schimb, forțele Ucrainei au câștigat victorii timpurii, în timp ce SUA și aliații au intensificat sancțiunile împotriva rușilor, companiilor și industriilor individuale.

Ce măsuri se pot lua în continuare pentru a micșora capacitatea mașinii de război a lui Putin, la un an de zile de la declanșarea invaziei? Ceea ce urmează din tabăra condusă de americani este un impuls de a face presiuni asupra mai multor care nu s-au înscris la campania de sancțiuni pentru a-și reduce legăturile economice cu Rusia.

Acesta va cuprinde aliații SUA – oficiali ai Trezoreriei au vizitat Turcia și Emiratele Arabe Unite în ultimele săptămâni – și adversari, mai ales China, unde probabil vor avea loc unele dintre cele mai dificile conversații. Oficialii americani spun că Rusia este din ce în ce mai dependentă de China pentru tehnologia de care are nevoie pentru a purta războiul din Ucraina.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de SUA, care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, o mişcare ce...
#Joe Biden, #biden putin, #administratia Biden, #SUA Rusia, #sua rusia sanctiuni, #SUA sanctiuni Rusia, #Rusia SUA , #Razboi Ucraina