Biden aplică principiul ”o țară, două sisteme” în relațiile cu China. ”Încă bâjbâie asupra strategiei față de Beijing”

Miercuri, 11 August 2021, ora 00:12
2918 citiri
Biden aplică principiul ”o țară, două sisteme” în relațiile cu China. ”Încă bâjbâie asupra strategiei față de Beijing”
Președintele SUA, Joe Biden, a schimbat politica față de China FOTO: Facebook

În luna iunie 2021, republicanii și democrații au adoptat un proiect în Senatul Statelor Unite, în valoare de 250 de miliarde de dolari, care să contracareze expansiunea Chinei. Acum, un analist american apreciază că schimbarea de abordare a politicii față de Beijing a noi administrații Biden este vizibilă față de cea a lui Trump și Casa Albă va continua să aplice principiul ”o singură țară, două sisteme”.

Michael Swaine, directorul programului Asia de Est din cadrul think-tank-ului Quincy Institute din Statele Unite, a dat un interviu în publicația Global Times din China, în care și-a exprimat punctul de vedere în legătură cu relațiile actuale dintre Washington și Beijing.

Analistul crede că politica externă a SUA în relațiile cu China ”trebuie să pună un accent mai mare pe diplomație și construirea unor ”poduri” între țări, precum și evaluarea mai precisă a provocărilor ridicate de Beijing”.

El consideră că ”scopul unor astfel de acțiuni nu trebuie să revină la o formă de izolaționism american sau să urmeze politici neadecvate de calmare a tensiunilor cu China. Țelul este de a reduce posibilitatea unui conflict și instabilitatea pentru poporul american și pentru întreaga lume, prin diplomație și o estimare corectă a amenințărilor și a oportunităților, cu care ne confruntăm”.

Swaine afirmă că acum China trebuie văzută ”nu doar ca un concurent puternic și o potențială amenințare în unele domenii, dar și ca un colaborator sau cel puțin ca o țară care poate avea multe interese comune cu SUA și Occidentul”.

China în alertă maximă: SUA conduc cele mai mari manevre militare din ultimii 40 de ani, în Pacific VIDEO

Expertul remarcă faptul că noul lider de la Casa Albă nu va renunța în viitor la principiul pe care America l-a respectat de decenii, legat de China, acela denumit ”o țară, două sisteme”.

”Sub administrația Biden, politica externă a SUA a devenit mai puțin imprudentă și imprevizibilă, față de epoca Trump. Dar, totuși, mai împărtășește încă unele politici ale predecedsorului său. Biden încă bâjbâie asupra unei strategii eficiente față de China.

Biden dă lovitura în SUA: America duduie motoarele economiei ca-n vremea lui Kennedy, Carter și Johnson

Adminisntrația Biden este încă legată de ideea unei amprente militare mondiale a Statelor Unite, bazată pe sute de baze peste mări”.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#relatii SUA China, #Joe Biden china, #tensiuni SUA China, #China SUa conflict, #Biden SUA China , #stiri Joe Biden