Joe Biden, teleconferință pe tema Ucrainei cu aliații din NATO. România, în lista invitaților la discuții

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 09:02
4040 citiri
Joe Biden, teleconferință pe tema Ucrainei cu aliații din NATO. România, în lista invitaților la discuții
România a fost invitată la aceste discuții, spre deosebire de precedenta la care a fost omisă FOTO Facebook / President Joe Biden

O nouă serie de întâlniri între liderii occidentali începe vineri, 18 februarie, când președintele SUA, Joe Biden, va iniția un apel telefonic cu liderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Marea Britanie, Uniunea Europeană și NATO.

România a fost invitată la aceste discuții, spre deosebire de precedenta la care a fost omisă.

”Președintele va vorbi mâine după-amiază (vineri n.r.) cu liderii transatlantici într-un apel telefonic despre acumularea de trupe militare de către Rusia la granița cu Ucraina și eforturile noastre continue de a urmări descurajarea și diplomația”, a declarat un oficial de la Casa Albă, potrivit The Guardian.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, urmează să sosească la München pentru câteva zile de discuții cu lideri mondiali, inclusiv cancelarul german, Olaf Scholz, secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cu condiția să nu existe o invazie a Ucrainei. Mișcarea oferă speranță că canalele diplomatice au rămas deschise, chiar dacă avertismentele SUA privind o invazie iminentă devin mai puternice.

Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este "foarte ridicat", a declarat joi preşedintele american Joe Biden, într-un moment de tensiuni puternice, potrivit AFP.

Un atac este posibil "în următoarele zile", le-a spus el jurnaliştilor înainte de a pleca de la Casa Alba pentru o deplasare de câteva ore în Ohio.

El a precizat că nu a prevăzut să îl sune pe omologul său rus Vladimir Putin.

"Toate indiciile pe care le avem arată că sunt pregătiţi să intre în Ucraina, să atace Ucraina", a adăugat el.

Până acum, preşedintele american a atenţionat în multe rânduri asupra riscului unei invazii, precizând însă că Putin nu a luat o decizie.

Washingtonul a ridicat semnificativ nivelul de alertă de câteva ore şi susţinut că Rusia a continuat să îşi consolideze dispozitivul militar din apropierea graniţei cu Ucraina, în ciuda asigurărilor Moscovei că şi-a retras o parte a trupelor.

SUA atrag de asemenea atenţia asupra riscului ca Moscova să fabrice un pretext care ar putea fi folosit ca justificare pentru o invazie.

Marea Britanie crede că aproape jumătate dintre forțele ruse care s-au adunat în apropierea Ucrainei se află acum la 50 de kilometri de graniță, lucru complet discordant cu declarațiile de la Moscova conform cărora forțele sale au fost trimise înapoi în bazele inițiale.

Obama și Clinton își unesc forțele ca să strângă 25 de milioane de dolari pentru campania lui Biden FOTO/VIDEO
Obama și Clinton își unesc forțele ca să strângă 25 de milioane de dolari pentru campania lui Biden FOTO/VIDEO
Joe Biden, preşedintele Americii, va primi un impuls de la predecesorii săi democraţi, Barack Obama şi Bill Clinton, joi, 28 martie, la o strângere de fonduri la New York, la care se...
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
#Joe Biden presedinte SUA, #discutii, #aliati NATO, #criza Ucraina Rusia, #Romania , #stiri Joe Biden