UPDATE Biden, avertizat de Xi Jinping ”să nu se joace cu focul”. Noi detalii despre discuția de 2 ore între liderii din SUA și China

Joi, 28 Iulie 2022, ora 20:56
5705 citiri
UPDATE Biden, avertizat de Xi Jinping ”să nu se joace cu focul”. Noi detalii despre discuția de 2 ore între liderii din SUA și China
Beijingul şi Washingtonul sunt în conflict în problema comerţului și a Taiwanului FOTO Facebook / Joe Biden

Preşedintele american, Joe Biden, şi omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat la telefon joi, 28 iulie, timp de peste două ore despre tensiunile crescânde între cele două ţări în special privind Taiwanul şi diferendele lor comerciale, relatează AFP.

UPDATE 20:56 Media chineze au relatat că preşedintele Xi Jinping l-a avertizat pe omologul său american Joe Biden, ”să nu se joace cu focul” în privinţa Taiwanului. Avertismentul a fost făcut în legătură cu posibila vizită la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Președintele Chinei a transmis că SUA ar trebui să respecte principiul ”o singură China” şi a subliniat că ţara sa se opune cu fermitate independenţei Taiwanului şi amestecului unor forţe externe.

Beijingul a emis avertismente tot mai pronunţate privind repercusiunile unei eventuale vizite a lui Nancy Pelosi, membră a Partidului Democrat ca şi Joe Biden, în Taiwan.

”Cei care se joacă cu focul nu vor reuşi decât să se ardă. Sperăm că partea americană poate vedea asta cu claritate”, i-a spus Xi Jinping lui Joe Biden, potrivit presei chineze de stat, preluate de Reuters.

Știrea inițială:

”Conversaţia între preşedintele Biden şi preşedintele Xi Jinping din Republica Populară Chineză s-a încheiat la 10.50”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat. Apelul telefonic a început cu două ore şi 17 minute mai devreme, la 08.33 ora locală (12.33 GMT).

Este cel de al cincilea summit virtual între cei doi responsabili după ce Joe Biden a devenit preşedinte în urmă cu un an şi jumătate, dar neîncrederea reciprocă între China şi SUA devine din ce în ce mai dificil de ascuns.

Beijingul şi Washingtonul sunt deja în conflict în problema comerţului. Cele două puteri mondiale au acum poziţii divergente în privinţa Taiwanului.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat înainte de apelul telefonic că ”tensiunile în jurul comportamentului agresiv şi coercitiv al Chinei în Indo-Pacific” vor fi pe agendă.

Ultimul motiv de fricţiuni între cele două părţi este un posibil voiaj al preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan.

China estimează că insula este una dintre provinciile sale istorice pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul ţării.

China respinge orice iniţiativă care le-ar da autorităţilor taiwaneze o legitimitate internaţională şi este împotriva oricărui contact oficial între Taiwan şi alte state.

Deşi responsabili americani se deplasează frecvent în Taiwan, Beijingul consideră că o călătorie a lui Nancy Pelosi, unul dintre cei mai înalţi oficiali americani, ar fi o provocare majoră.

Washingtonul va trebui ”să-şi asume consecinţele” acestei vizite potenţiale, pe care Nancy Pelosi încă nu a confirmat-o, a avertizat Beijingul miercuri.

Întrebat despre o eventuală ridicare de către Joe Biden a taxelor vamale de 25% impuse în cazul unor produse chinezeşti de miliarde de dolari de fostul preşedinte Donald Trump, purtătorul de cuvânt a spus că nu a fost luată încă o decizie.

”Noi credem (...) că tarifele vamale introduse de predecesorul său au fost prost concepute. Credem că acestea au sporit costurile pentru familiile şi micile întreprinderi americane”, a mai spus el, evocând în acelaşi timp ”practici comerciale prejudiciabile ale Chinei”.

Dar ”nu am de anunţat nicio decizie privind tarifele vamale din partea preşedintelui”, a conchis John Kirby.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Netanyahu face un pas în spate: Contraatacul asupra Iranului a fost anulat după o convorbire cu Joe Biden. Răspunsul „slab”, aspru criticat
Netanyahu face un pas în spate: Contraatacul asupra Iranului a fost anulat după o convorbire cu Joe Biden. Răspunsul „slab”, aspru criticat
Armata Israeliană a anulat roposta imediată împotriva Iranului, după atacul fără precedent asupra teritoriului israelian, iar un viitor răspuns pare că va fi cântărit mai bine, după ce...
#Joe Biden presedinte SUA, #Xi Jinping presedinte China, #discutie telefonica, #Taiwan, #comert , #stiri Joe Biden