Casa Albă confirmă că noi documente secrete au fost găsite în garajul lui Joe Biden. Cele trei întrebări incomode la care trebuie să răspundă președintele SUA

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 18:29
2711 citiri
Casa Albă confirmă că noi documente secrete au fost găsite în garajul lui Joe Biden. Cele trei întrebări incomode la care trebuie să răspundă președintele SUA
Documentele secrete sunt din perioada când Joe Biden era vicepreședinte FOTO Facebook / Joe Biden

Casa Albă a confirmat joi, 12 ianuarie, că cel de-al doilea set de documente clasificate au fost găsite de avocaţii preşedintelui Joe Biden în garajul acestuia din Wilmington, Delaware, informează BBC.

Anterior, presa americană anunţase că a fost găsit un alt set de documente, dar nu se cunoştea locaţia.

”Avocaţii au descoperit printre documentele personale şi politice un număr mic de documente suplimentare ale administraţiei Obama-Biden care erau marcate ca fiind clasificate”, a declarat într-un comunicat Richard Sauber, consilier special al preşedintelui Biden. ”Toate aceste documente, cu excepţia unuia, au fost găsite în spaţiul de depozitare din garajul reşedinţei preşedintelui din Wilmington. Un document constând dintr-o singură pagină a fost descoperit printre materialele depozitate într-o cameră adiacentă”, a precizat avocatul.

Administraţia a cooperat pe deplin pentru a se asigura că dosarele sunt tratate în mod corespunzător, a adăugat Sauber.

Casa Albă l-a angajat pe Richard Sauber în mai anul trecut pentru a ajuta la răspunsul administraţiei Biden la eventualele investigaţii viitoare, în cazul în care republicanii vor recâştiga majoritatea în Congres la alegerile de la mijlocul mandatului, ceea ce s-a şi întâmplat în Camera Reprezentanţilor. Sauber, care era la acea vreme cel mai important avocat al Departamentului pentru Veterani, şi-a început activitatea la Casa Albă cu titlul de ”consilier special al preşedintelui”.

Iniţial, avocaţii lui Joe Biden au găsit documente confidenţiale, din perioada în care a fost vicepreşedinte, într-un birou privat pe care îl avea la sediul unui think tank. Descoperirea a fost făcută la 2 noiembrie 2022, cu câteva zile înainte de alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial. Apoi, avocaţii s-au dus să caute şi într-o a doua locaţie folosită de Joe Biden şi au găsit alte documente de interes pentru oficialii federali care analizează această chestiune, a relatat, miercuri, pe surse, CNN.

Potrivit NBC, în noul lot de documente sunt şi unele clasificate, ceea ce înseamnă că nu trebuiau să se afle acolo.

Descoperirea iniţială a documentelor clasificate, în noiembrie, a declanşat semnale de alarmă în interiorul Casei Albe, unde doar un cerc restrâns de consilieri şi avocaţi erau la curent cu această chestiune. Ca urmare, a fost lansat un efort de căutare a altor locaţii în care ar fi putut fi depozitate documente din perioada în care Joe Biden a fost vicepreşedinte.

Recent, Joe Biden a declarat că a fost surprins când a fost informat că documente guvernamentale au fost găsite de avocaţii săi în fostul său birou din Washington.

BBC: Trei întrebări la care Biden trebuie să răspundă în scandalul documentelor clasificate

În afară de jena politică evidentă a preşedintelui Joe Biden şi de acuzaţiile inevitabile de ipocrizie, descoperirea documentelor clasificate în locaţii private folosite de el ridică pentru Casa Albă câteva întrebări serioase, relatează Gary O'Donoghue, corespondentul BBC la Washington.

În primul rând, cea mai importantă întrebare este cât de secrete şi cât de sensibile sunt informaţiile care nu au reuşit să ajungă, aşa cum ar fi trebuit, din punct de vedere legal, la Arhivele Naţionale? Care sunt implicaţiile pentru securitatea naţională - şi ce măsuri de remediere ar putea trebui să fie puse în aplicare - având în vedere că aceste documente par să fi stat în locuri nepotrivite şi nesecurizate timp de mai mulţi ani, în perioada în care Joe Biden era un cetăţean privat în timpul administraţiei Trump?

În al doilea rând, având în vedere că primul set de documente a fost descoperit la începutul lunii noiembrie, de ce Casa Albă a avut nevoie de două luni pentru a recunoaşte public acest lucru? Este greu de evitat concluzia că alegerile de la mijlocul mandatului au jucat un rol în ceea ce s-a întâmplat, în condiţiile în care urmau să se desfăşoare în mai puţin de o săptămână, notează corespondentul BBC.

În al treilea rând, va trebui acum administraţia să numească un procuror special pentru a cerceta această chestiune, aşa cum a făcut-o în cazul lui Donald Trump? Mulţi se vor împotrivi acestui lucru, argumentând că cele două cazuri sunt foarte diferite, având în vedere rezistenţa opusă de fostul preşedinte şi acuzaţiile de obstrucţionare a justiţiei, însă va fi greu pentru Casa Albă să prezinte acest caz în mod convingător şi să evite acuzaţiile de standarde duble.

Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Încântat de primirea entuziastă de care a avut parte miercuri, 24 aprilie, la un eveniment de campanie, Joe Biden și-a luat peste picior adversarul din cursa pentru prezidențiale. Biden l-a...
SUA au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Ar fi fost folosite deja în Crimeea
SUA au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Ar fi fost folosite deja în Crimeea
Statele Unite au livrat Ucrainei rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS, la începutul acestei luni. Anterior, administrația Biden refuzase să le trimită. Președintele american ar fi...
#Joe Biden presedinte SUA, #documente clasificate, #garaj, #casa , #stiri Joe Biden