Ce-au decis să facă rușii la Jocurile Olimpice: "Nu trebuie să ne întoarcem spatele”

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 18:28
3752 citiri
Ce-au decis să facă rușii la Jocurile Olimpice: "Nu trebuie să ne întoarcem spatele”
Jocurile Olimpce au loc la Paris

Ministrul rus al sporturilor, Oleg Matytsin, a făcut apel la ţara sa şi la sportivii săi să nu boicoteze Jocurile Olimpice de la Paris 2024, deşi această perspectivă a fost evocată în ultimele săptămâni, relatează AFP.

"Nu trebuie să ne întoarcem spatele, să ne închidem, să boicotăm această mişcare", a declarat ministrul în cadrul unei reuniuni, referindu-se la Jocurile Olimpice din vara anului viitor, potrivit agenţiei de stat Tass. "Trebuie, pe cât posibil, să păstrăm posibilitatea dialogului şi a participării la competiţii", a spus el.

La începutul lunii decembrie, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile de la Paris (26 iulie-11 august), cu condiţia ca aceştia să concureze sub un steag neutru, să nu fi susţinut activ ofensiva rusă în Ucraina şi să fi trecut de baremul de calificare. Rusia, care a denunţat în repetate rânduri aceste criterii ca fiind "umilitoare" şi rusofobe, nu a recomandat în mod oficial dacă sportivii săi ar trebui sau nu să se deplaseze la Paris.

Ministrul Oleg Matytsin a declarat că aşteaptă următoarea reuniune a CIO, din 18 şi 19 martie. "Vom vedea care va fi decizia finală a Comitetului Internaţional Olimpic (...), dar până acum poziţia este că nu vor exista noi recomandări şi reglementări", a spus el. În decembrie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că CIO riscă să "îngroape mişcarea olimpică" prin impunerea steagului neutru pentru sportivii ruşi şi belaruşi.

Chiar şi înainte de ofensiva sa împotriva Ucrainei, participarea Rusiei la Jocurile Olimpice a fost limitată de o serie de scandaluri de dopaj sponsorizat de stat care au discreditat un număr mare de sportivi şi oficiali ruşi. În ciuda dovezilor copleşitoare, Kremlinul a negat existenţa unui sistem organizat de dopaj şi a descris încă o dată sancţiunile ca fiind măsuri punitive antiruseşti.

UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#jocurile olimpice, #Rusia, #decizie , #stiri din sport