Primul sport olimpic care i-ar putea reprimi în competiții pe ruși și belaruși. Decizia se ia vineri

Joi, 09 Martie 2023, ora 18:35
2007 citiri
Primul sport olimpic care i-ar putea reprimi în competiții pe ruși și belaruși. Decizia se ia vineri
Jocurile Olimpice din 2024 au loc la Paris

Scrima ar putea deveni vineri primul sport olimpic care îi reintegrează pe sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile sale, la un an după excluderea acestora din cauza războiului care are loc în Ucraina, în timp ce suspansul se menţine în privinţa participării ruşilor şi belaruşilor la Jocurile Olimpice de la Paris, scrie AFP.

Federaţia internaţională de scrimă (FIE) a convocat cele 155 de federaţii naţionale membre pentru un Congres extraordinar online, dedicat "deciziilor care îi privesc pe sportivii şi oficialii din Rusia şi Belarus", precum şi actualizării "sistemului de calificare olimpică".

Pentru a se putea număra printre cei 212 de sabreri, floretişti şi spadasini care vor participa la viitoarea Olimpiadă, traseul scrimerilor pentru Paris-2024 începe pe 1 aprilie, cu opt etape de Cupă Mondială, un Campionat European şi un Campionat Mondial care să le permită să acumuleze puncte până la 31 martie 2024, înaintea evenimentelor suplimentare pe zone geografice.

Acest sistem complex, care va conduce la un clasament individual şi pe echipe, face ca performanţa colectivă să fie deosebit de importantă: pentru fiecare armă şi gen, cele mai bune patru naţiuni, precum şi alte patru calificate pe continent, se pot alinia astfel la Jocurile Olimpice.

Iminenţa calificărilor împiedică aşadar FIE să ţină pasul cu ritmul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), care a schiţat în luna ianuarie o foaie de parcurs care să permită reintegrarea ruşilor şi belaruşilor în competiţiile internaţionale ca sportivi "neutri", dar fără a stabili un calendar.

Confruntat cu opoziţia generată în Europa de o posibilă revenire a ruşilor în sportul mondial, organismul olimpic sporeşte deocamdată consultările cu uşile închise şi, în plus, lasă federaţiilor internaţionale să decidă ce sportivi sunt eligibili pentru competiţiile lor.

"De ce se cere federaţiilor internaţionale să răspundă la o întrebare pe care CIO ar trebui să şi-o asume? (...) Aş vrea ca CIO să se poziţioneze, şi cât mai repede", a declarat preşedintele Federaţiei franceze de scrimă, Brunos Gares.

Lăsată în incertitudine, în timp ce CIO a emis la sfârşitul lunii februarie 2022 o "recomandare" clară pentru excluderea ruşilor şi belaruşilor în urma invaziei din Ucraina, Federaţia internaţională de scrimă ia în considerare, prin urmare, o întoarcere cu paşi mici a celor alungaţi.

Întrebările ce vor fi transmise vineri delegaţilor federaţiilor au fost atent calibrate: va fi vorba de a permite scrimerilor din Rusia şi Belarus să participe la competiţii individuale şi colective, de la jumătatea lunii aprilie, sub drapel neutru şi "sub rezerva unei posibile viitoare recomandări/decizii a CIO".

Mai exact, subliniază Bruno Gares, "dacă FIE aprobă, vor putea relua campionatele în teritoriile în care li se autorizează viza, dar CIO este cel care va trebui să decidă dacă vor participa sau nu la Jocuri".

Votul de vineri va identifica poziţiile cu privire la soarta sportivilor ruşi şi belaruşi, care împarte atât lumea politică, cât şi lumea sportivă. Ostilitatea faţă de revenirea acestora vine în principal din Europa, dar Consiliul Olimpic al Asiei a propus deja reintegrarea acestora, iar comitetele olimpice africane au votat sâmbăta trecută pentru participarea lor la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.

Scrima adaugă un factor suplimentar acestui raport de forţe geopolitic: cel al influenţei ruse în cadrul instanţelor, întrucât FIE a fost condusă timp de 14 de ani de oligarhul Alişer Usmanov, care a lăsat în urmă cu un an interimatul grecului Emmanuel Katsiadakis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, joi, că şansele jucătoarei de tenis Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice de la Paris...
Anunțul momentului despre Simona Halep: ”M-am ocupat de formular”. E implicat și fostul ei antrenor
Anunțul momentului despre Simona Halep: ”M-am ocupat de formular”. E implicat și fostul ei antrenor
Jucătoarea de tenis Simona Halep, care a revenit în competiții la Miami după ridicarea suspendării pentru dopaj, speră în continuare să evolueze la Jocurile Olimpice de la Paris. "Mi-aş...
#jocurile olimpice, #Paris, #sport, #scrima , #stiri din sport