JO 2022: patinatoarea de 15 ani suspectată de dopaj a început cursa pentru medalia de aur. A încheiat exercițiul în lacrimi FOTO

Marti, 15 Februarie 2022, ora 17:55
5710 citiri
JO 2022: patinatoarea de 15 ani suspectată de dopaj a început cursa pentru medalia de aur. A încheiat exercițiul în lacrimi FOTO
Kamila Valieva

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, aflată în centrul unui scandal de dopaj la JO de la Beijing, a terminat pe primul loc programul scurt al probei individuale feminine.

Toţi ochii au fost aţintiţi asupra rusoaicei de 15 ani, în timp ce a intrat pe gheaţă pentru un exerrciţiu de două minute şi 40 de secunde, în care s-a concentrat pentru scurt timp pe patinajul ei şi nu pe scandalul de dopaj din jurul ei, scrie BBC. Ea s-a împiedicat la o săritură, a avut lacrimi la sfârşit, dar a urcat pe primul loc cu 82,16 puncte.

Valieva a fost urmată în ierarhie de o altă rusoaică, Anna Şcerbakova, cu 80,20, şi de japoneza Kaori Skamoto, 79,84.

Programul liber va avea loc joi.

În ciuda unui test antidoping pozitiv, rusoaica Kamila Valieva (15 ani) a fost autorizată, luni, de către Tribunalul de Arbitraj pentru Sport să continue competiţia la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Tribunalul sportiv a confirmat ridicarea suspendării provizorii a Kamilei de către Agenţia Rusă Antidoping (Rusada), considerând că privarea sportivei de un eveniment chiar înainte de a fi examinat fondul cauzei i-ar provoca un "prejudiciu ireparabil".

CIO şi WADA au sesizat TAS, făcând apel la decizia Agenţiei Ruse Antidoping (Rusada), luată la 8 februarie, de a ridica suspendarea provizorie a patinatoarei ruse, care a fost depistată pozitiv la un test efectuat în 25 decembrie.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg, la 25 decembrie 2021, de către Rusada, care a primit doar în 7 februarie rezultatul pozitiv. Substanţa identificată este trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

Rusada a suspendat-o iniţial temporar pe patinatoare, apoi la 8 februarie, Valieva a făcut recurs şi a obţinut ridicarea suspendării.

Sportiva s-ar fi apărat, susţinând că a luat din greşeală medicamentele bunicului ei. Potrivit lui Denis Oswald, preşedintele Comisiei de disciplină a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Kamila Valieva şi-ar fi justificat controlul doping în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) prin faptul că a făcut o confuzie cu medicamentele prescrise bunicului ei pentru a trata o problemă la inimă.

Până acum, la JO de la Beijing, Valieva a avut deja o evoluţie foarte bună, având o contribuţie importantă la cucerirea de către Rusia a medaliei de aur în proba de patinaj artistic pe echipe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

David Popovici, de neoprit. Al doilea aur la Otopeni: ”Conform planului”
David Popovici, de neoprit. Al doilea aur la Otopeni: ”Conform planului”
David Popovici a câştigat, joi, medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Campionatului Naţional de înot în bazin de 50 m pentru seniori, tineret şi juniori I-II, competiţie care...
Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, joi, că şansele jucătoarei de tenis Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice de la Paris...
#jocurile olimpice, #Kamila Valieva, #patinal, #medalie, #lacrimi , #Jocurile Olimpice de Iarna