Gest de sfidare la adresa Chinei după JO 2022. E impresionant ce-a făcut un sportiv suedez cu medalia de aur de la Beijing

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 16:49
7732 citiri
Gest de sfidare la adresa Chinei după JO 2022. E impresionant ce-a făcut un sportiv suedez cu medalia de aur de la Beijing
Nils van der Poel

Dublu campion olimpic la patinaj viteză, Nils van der Poel, a oferit una dintre medaliile sale de la Jocurile de la Beijing fiicei unui disident suedez-chinez încarcerat, a anunţat, vineri, organizaţia Amnesty International.

Patinatorul suedez, care deja criticase regimul comunist la întoarcerea de la Beijing, i-a oferit medalia din proba de 10.000 m Angelei Gui, fiica librarului Gui Minhai, care ispăşeşte o pedeapsă de zece ani de închisoare în China.

Potrivit AFP, acest gest rar de sfidare la adresa autorităţilor chineze a avut loc în cadrul unei mici ceremonii, joi, la Cambridge, în Marea Britanie.

"I-am acceptat medalia în numele tatălui meu. Cred că ar fi mai mult decât onorat dacă ar şti. Îţi mulţumesc, Nils, pentru că ai fost un mare aliat şi prieten”, a scris Angela Gui pe Twitter.

"Guvernul chinez a folosit visele noastre ca pe o armă politică pentru a legitima regimul. Am făcut din asta o problemă personală şi m-am simţit exploatat. Vreau să scadă încălcările drepturilor omului în China şi Gui Minhai să fie eliberat. Cer mult, dar este singurul lucru rezonabil pe care ni-l putem dori”, a declarat patinatorul.

Gui Minhai, cetăţean suedez şi librar din Hong Kong, a fost condamnat, în 2020, de China la 10 ani de închisoare pentru „furnizarea ilegală de informaţii peste hotare”.

Gui a fost închis şi eliberat din închisori chineze de mai multe ori în ultimii cinci ani. El este cunoscut că a publicat cărţi despre vieţile personale ale unor membri ai Partidului Comunist Chinez.

El a fost unul dintre cei cinci care deţineau o mică librărie în Hong Kong. În 2015, toţi cinci au fost daţi dispăruţi în diverse perioade. Între timp, patru au fost eliberaţi, doar Gui a rămas în detenţie.

Cazul lui Gui a fost mediatizat prima dată în 2015, când a dispărut din Thailanda şi a apărut în China. După dispariţia lui, s-a spus că a fost sechestrat de agenţi chinezi. Oficialităţile chineze au spus că Gui şi alţi patru bărbaţi au mers, voluntar, în China. Înainte de dispariţia din 2015, aparent Gui pregătea o carte despre viaţa amoroasă a liderului chinez Xi Jinping.

Librarul a mărturisit că a fost implicat într-un accident fatal în urmă cu mai mult de un deceniu - mărturisire despre care susţinătorii lui spun că a fost forţată. El a fost închis timp de 2 ani şi rearestat la câteva luni după eliberare, în timp ce călătorea spre Beijing împreună cu doi diplomaţi suedezi.

China a dat publicităţii apoi un interviu video cu Gui, în care el acuza Suedia că i-a „senzaţionalizat” cazul.

Grupurile activiste pentru drepturile omului au spus că înregistrarea demonstra că declaraţia a fost forţată.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#jocurile olimpice, #China, #Beijing, #medalie, #Nils van der Poel , #Jocurile Olimpice de Iarna