Isteria "Balena Albastra": Politia Romana face campanie de informare despre jocurile online

Vineri, 17 Martie 2017, ora 19:47 7812 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

In contextul bombardamentului mediatic legat de jocul "Balena Albastra", despre care diverse surse sustin ca ar impinge adolescentii sa se sinucida, Politia Romana desfasoara o companie de informare privind jocurile video si riscurile la care sunt supusi copiii care le acceseaza online.

Initiativa a venit dupa ce in tarile vecine, in special cele in care se vorbesc limbi slave, au existat adolescenti care s-au sinucis, se pare din cauza unor jocuri gasite pe Internet.

Reprezentantii Politiei spun ca deocamdata nu exista astfel de cazuri in Romania.

"Prieteniile din lumea virtuala pot fi fatale", a mentionat Ramona Dabija, purtatorul de cuvant al Politiei Romane, care a adaugat ca trebuie atrasa atentia parintilor cu privire la jocurile video de pe Internet si la pericolul la care sunt expusi copiii.

Dabija a mai spus ca angajatii Politiei Romane desfasoara deja activitati de prevenire a riscului la care sunt supusi copiii in general, punandu-se insa accent pe pericolul reprezentat de jocurile video de pe Internet.

Aceste actiuni au loc in scoli, in teatre, in parcuri, iar de saptamana viitoare se vor extinde si in gari, pe strazi sau in aeroport.

La discutiile cu copiii participa, pe langa angajati ai Politiei Romane, psihologi si ofiteri de la criminalitate cibernetica.

Un astfel de joc online este "Balena Albastra", lansat in Rusia.

Saptamana trecuta, trei tineri din Chisinau au murit dupa ce s-au aruncat in gol. Doi dintre ei, in varsta de 15 si 16 ani, au sarit de pe o cladire cu 18 etaje, iar autoritatile ar fi gasit dovezi pe paginile lor de socializare ca ar fi participat la jocul "Balena Albastra", potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tanar s-a aruncat de pe o cladire cu 14 etaje.

Nu exista insa dovezi clare ca jocul ar avea legatura cu sinuciderile.

Jocul impune celor care il practica sa indeplineasca mai multe provocari, care pot ajunge pana la a se arunca de pe acoperisuri.

Vineri, cinci elevi de la o scoala generala din municipiul Iasi au ajuns la spital, dupa ce au lesinat in timp ce jucau, intr-o pauza, un joc ce presupunea sa isi tina respiratia.

Surse din randul medicilor spun ca elevii ar fi pus in practica o varianta a jocului "Balena Albastra", in timp ce surse din Politie, care a deschis o ancheta in acest caz, afirma ca ar fi vorba doar despre o idee lansata de unul dintre copii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News