Distractii mai vechi decat ti-ai imagina si originile lor (Galerie foto)

Duminica, 21 Iulie 2013, ora 12:15
3702 citiri
Distractii mai vechi decat ti-ai imagina si originile lor (Galerie foto)
Foto: Listverse.com

Jocurile sunt o modalitate relaxanta de a-i educa pe copii, unele dintre jucarii fiind mai vechi decat ai crede, semn ca nevoia de a ne juca e una primordiala si ne-a ajutat sa evoluam in ceea ce suntem azi.

Iata originile unora dintre jocurile si intrumentele de joaca moderne, folosite deopotriva de copii si adulti, conform Listverse.

Jucaria Yo-Yo

Forma actuala a jucariei Yo-Yo a fost data de Pedro Flores, un filipinez care lucra intr-un hotel din Santa Barbara. Cu toate astea, originile jucariei sunt mult mai vechi. Astfel, in siturile de-a lungul Marii Mediterane s-au descoperit primele jucarii Yo-Yo grecesti, facute din materiale ca bronz si teracota.

Unul dintre aceste exemplare este expus la Muzeul Metropolitan de Arta, este fabricat din teracota si dateaza din anii 460-450 i.Hr. In plus, vase vechi din 440 i.Hr. infatiseaza adulti si copii care se joaca cu obiecte asemanatoare.

Patine cu rotile

Pentru multi, patinele cu rotile sunt sinonime anilor '70 sau '80. Cu toate astea, primele astfel de obiecte au fost inventate in anii 1770 de catre un belgian pe nume John Joseph Merlin. El a prezentat patinele la un bal, plimbandu-se cu ele in timp ce canta la vioara.

Nu se cunosc prea multe despre designul original al patinelor, insa stim ca ele nu aveau frane, de vreme ce Merlin a sfarsit izbindu-se violent de o oglinda.

Jucariile cu telecomanda

Se prespune ca primele jucarii cu telecomanda au fost fabricate in anii '60, de catre compania italiana Elettronica Giocattolo. De fapt, aceste jucarii au fost inventate in anii 1890 chiar de catre Nicola Tesla.

In 1898, in cadrul Expozitiei Electrice din Madison Square Garden, Tesla a prezentat o barca cu lumini, carme si elice pe care o controla de la distanta cu o telecomanda.

Paintball

Forma moderna a paintball-ului a aparut in anii '70, fiind conceputa de Charles Gaines si Bill Gurnsey, care au gasit o alternativa distractiva a folosirii armelor cu vopsea. Pana atunci acestea fusesera utilizate doar pentru marcarea animalelor.

Cu toate astea, se pare ca in anii 1900 se juca o forma mai rudimentara a aceluiasi joc, cunoscut sub numele de "Duelul de ceara". Barbatii se duelau folosind pistoale cu gloante de ceara. Competitorii purtau armuri speciale tocmai pentru a nu se rani. Curand, acest sport a devenit atat de popular incat a fost reprezentat o data, in 1908, in cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra.

Monopoly

Jocul despre care se spunea ca "destrama" familii in anii '30 a fost inspirat de fapt dintr-un joc din 1904, numit "Jocul Proprietarului".

Creat de Elizabeth Magie, aceasta joc trebuia sa ii invete pe oameni despre cum proprietarii acelor vremuri si-au strans averile imense pe cheltuiala chiriasilor.

Magie spera ca acei copii care jucau acel joc vor recunoaste caracterul abuziv al sistemului si vor fi capabili sa se protejeze impotriva lui. In 1934, Magie a vandut brevetul jocului companiei Parkers Brothers, care a abandonat obiectivele ei initiale.

Vanatoarea de rate

Lansat in 1984, acest joc a devenit din ce in ce mai popular. Cu toate astea, nu era pentru prima data cand oamenii aveau posibilitatea de a impusca rate fictive cu imitatii ale armelor de foc.

Jocul a fost creat in 1936, iar jucatorii trebuiau sa nimereasca rate din lemn cu pusca. Ratele se miscau in jurul galeriei cu ajutorul unei benzi ascunse.

Compania producatoare, Seeburg, a creat jocuri asemanatoare folosind si alte obiecte, cum ar fi ursidin lemn. In plus, intr-o editie speciala din 1942, tinta era insusi Adolf Hitler.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#origini jucarii moderne, #jucarii origini, #jucarii vechime, #jocuri istorie, #yo yo origini, #origini Monopoly, #inventator Monopoly , #stiri jocuri