Creativitatea copilului: 3 modalitati de dezvoltare

Advertorial
Marti, 20 Aprilie 2021, ora 18:37
11975 citiri
Creativitatea copilului: 3 modalitati de dezvoltare
Dezvoltare creativitate copii FOTO: piqsels.com

Ce este creativitatea? Ideal ar fi sa putem raspunde la aceasta intrebare intr-un mod simplu, lipsit de ambiguitate si impartasit de toata lumea. Adevarul este, insa, ca e greu sa "definim" creativitatea. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au abordat tema incercand sa identifice teorii si tehnici tipice oamenilor creativi, care pot fi antrenate. Caracterizata drept tehnica a gandirii laterale de catre Edward de Bono sau a gandirii divergente de catre J.P. Guilford, creativitatea este o trasatura cautata din copilarie pana la maturitate.

Cu un interes avid in aceasta directie, societatea a creat si continua sa descopere instrumente noi prin intermediul carora adultii isi pot ajuta copiii sa-si dezvolte creativitatea. Mediul online abunda in astfel de informatii, exista site-uri specializate, cu denumiri atractive - precum Deajoaca - care ne propun produse de calitate.

Starneste-i curiozitatea!

Mintea creativa cauta sa inteleaga, sa vada, sa afle mai multe. Nu se multumeste cu realitatea din jur, vrea sa mearga mai departe - se deschide fata de lume si catre noi oportunitati, catre alte idei. Are nevoie de interactiune, de cercetare. Numai prin schimbul de idei, printr-o continua crestere de curiozitati si raspunsuri, poate dobandi informatii si sensuri noi de a revolutiona realitatea.

Cum putem obtine toate acestea? Prin jocuri si activitati experimentale, studiind enciclopedii sau carti pentru micii exploratori, prin jocuri de construit varii forme, cu optiuni diferite. In definitiv, progresul intregii omeniri s-a nascut din curiozitatea de a gasi raspuns la nedumeriri mai mici sau mai mari. Este firesc ca mintea creativa sa caute intelesurile si sa le recompuna - nu se stie niciodata cine unde si cum pune bazele unui nou brevet de inventie!

Sustine-i indrazneala!

Copiii nostri astazi intra in contact cu infinit mai multe oportunitati, insa acest lucru nu anuleaza provocarile. Fiecare epoca are propriul context si specific, astfel incat putem identifica anumite caracteristici in functie de fiecare perioada. Despre cotemporaneitate, de pilda, putem generaliza aspectul puternic tehnologizat al vietii umane.

Indiferent de situatie, insa, este fundamental ca fiecare copil sa simta ca este sustinut in demersul sau de a descoperi. Un nou mod de a picta, de a canta, de a inventa o poveste pe baza jocului preferat sau a eroului iubit reprezinta un pas la fel de important ca atunci cand vrea sa incerce castelul gonflabil sau tiroliana la care viseaza de mult. Pentru tanarul puternic de maine si pentru adultul echilibrat de peste ani, e important ca indrazneala copilului de acum sa fie sincer sustinuta de cei dragi.

Arata-i ca esti fanul lui dedicat!

In viata fiecarui copil sunt extrem de importante figurile adulte care il ingrijesc si se asigura ca lucrurile sunt favorabile celui mic. Pentru cresterea sa echilibrata, este extrem de important sa i se permita experimentarea, intalnirea cu ineditul si chiar cu esecul. Daca va incerca, de exemplu, sa introduca o piesa de lemn triunghiulara intr-o gaura circulara, isi va da seama ca trebuie sa schimbe ceva si o va cauta pana cand va descoperi potrivirea care-i permite rezolvarea corecta a jocului.

La baza tuturor treptelor descoperirii sta increderea pe care o arata familia - orice varsta are propriile resorturi creative, cu atat mai infloritoare la vederea sustinerii neconditionate. Fie ca sunt implicati in activitati de logica, de motricitate, in jocuri de rol cu papusi, personaje, ori intr-o piesa de teatru improvizat, copiii sunt influentati de atentia adultilor. Pe cat este aceasta de pozitiva, pe atat de constructiva si continua are sansele sa devina atitudinea celor mici fata de provocari, in general. Daca stam sa ne gandim bine, super eroii au fost si ei crescuti de cineva, nu-i asa?

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#creativitate copii, #jocuri copii, #jocuri dezvoltare creativitate , #jocuri copii