Câți români lucrează în sistemul de stat. Sorin Ioniță, expert în politici publice: ”Oamenii ăştia sunt plătiţi cu bani împrumutaţi şi noi ne împrumutăm în ritm accelerat”

Luni, 14 Februarie 2022, ora 21:58
5393 citiri
Câți români lucrează în sistemul de stat. Sorin Ioniță, expert în politici publice: ”Oamenii ăştia sunt plătiţi cu bani împrumutaţi şi noi ne împrumutăm în ritm accelerat”
Tinerii lucrează pe laptopuri FOTO: Unsplash.com

Locurile de muncă în sistemul de stat sunt tot mai atractive pentru români. Anul trecut a crescut numărul de salariaţi din instituțiile publice cu încă 13.000.

Peste 3.000 au fost numai în luna decembrie, potrivit stirileprotv.ro. Astfel, vor fi curând în jur de 1,3 milioane. Presiunea pe buget este foarte mare, spun analiştii, mai ales că salariul mediu din administraţia publică este mai mare ca la privat, cu peste 1.000 de lei.

În prezent, peste 1.260.000 de romani sunt angajați în instituţiile şi autorităţile publice. În creștere cu 13.000, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut. Iar slujbele continuă să apară.

Pe platforma posturi.gov.ro sunt afişate toate locurile de muncă disponibile în acest moment în administraţia publică. Sunt 739 de anunţuri, iar cele mai multe la secţiunea funcţii de execuţie, pe perioadă nedeterminată. Fiecare loc de muncă are o descriere detaliată şi informaţii despre concursul care trebuie susţinut. Numai în luna ianuarie această platformă a fost accesată de un milion de ori.

Acum, peste jumătate dintre angajații din administrația publică lucrează în administrația centrală, mai exact 63,7%, majoritatea în instituții subvenționate sau finanțate integral din bugetul de stat. Doar Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne au împreună peste 400.000 de angajați.

Sorin Ioniță: ”Dacă tot crești numărul de oameni, e foarte greu să dai îndărăt”

„Trendul e îngrijorător, tendința. Pentru că nu cred că e mai mult de muncă în administrația publică, decât acum un an, sau doi, sau trei. Oamenii ăştia sunt plătiţi cu bani împrumutaţi şi noi ne împrumutăm în ritm accelerat. Dacă crești numărul de oameni, e foarte greu să dai îndărăt. La un moment dat trebuie să o mai iei în direcția cealaltă, adică să mai strângi șurubul”, a explicat Sorin Ioniță, expert în politici publice.

Diferențe de 1.000 de lei între stat și privat

În 2021, cele mai multe posturi scoase la concurs au fost în administraţia publică locală, adică în consilii locale și primării, dar și în zona sanitară. Salariul mediu net în administrația publică este de 5.050 de lei în timp ce salariul mediu net, la privat, este de 3.879 de lei.

„Sunt foarte mulți candidați pe care dacă îi întrebi la ce job au venit să aplice, răspunsul este „Nu știu, aici, undeva în administrație”, a explicat Aida Chivu, specialist în resurse umane. Nu sunt atât de mult interesați de locul de muncă ocupat, cât sunt să prindă un loc la stat.

Atunci când ocupi o poziție la stat, este foarte greu să mai ocupi o poziție la privat. Angajatorii din mediul privat ezită să ia în calcul să angajeze oameni care au lucrat anterior la stat.

Anul trecut, din cei aproape 500.000 de români care au renunțat la slujba pe care o aveau, doar 4% au lucrat la stat.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#job stat, #job privat, #salariu mare, #sistemul stat , #stiri joburi