Tripla semnificație a vizitei Primei Doamne a SUA în România, explicată de Vasile Dîncu: ”Este un fel de mama răniţilor”

Vineri, 06 Mai 2022, ora 23:14
4814 citiri
Tripla semnificație a vizitei Primei Doamne a SUA în România, explicată de Vasile Dîncu: ”Este un fel de mama răniţilor”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu FOTO Facebook

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit vineri, 6 mai, despre importanța vizitei Primei Doamne a SUA, Jill Biden, în România.

”Venirea Primei Doamne la noi nu poate fi înţeleasă în totalitate, ca gest, pentru că noi nu avem instituţia Primei Doamne, chiar dacă avem o primă doamnă care este soţia preşedintelui, de regulă, soţia preşedintelui în România nu are prerogative oficiale. În Statele Unite, Prima Doamnă îndeplineşte câteva funcţii care nu sunt neapărat foarte formal exprimate în Constituţie sau în alte locuri, dar este un fel de reprezentant, un fel de mama răniţilor, ca să spunem aşa, pentru zona socială, pentru zona dezmoşteniţilor sorţii, pentru cei invizibili în societate. Şi este simbolul faptului că societatea nu-i uită pe aceştia. Chiar dacă preşedintele şi instituţiile trebuie să se ocupe de lucrurile presante care sunt vizibile, majore, în societate, Prima Doamnă nu-i uită pe ceilalţi. Aici este vorba de zona aceasta, a refugiaţilor. Evident că este o chestiune politică, sigur că Prima Doamnă a Americii vine aici să dea un semn că America nu trimite doar arme, nu trimite doar ajutor în armament, ci se gândeşte şi are grijă şi de cei care sunt perdanţii absoluţi ai războiului, cei care şi-au pierdut viaţa, care sunt plecaţi în bejenie. Aceasta este prima semnificaţie şi este foarte importantă”, a afirmat Vasile Dîncu, la Digi 24, vineri seară.

Liderul social-democrat a precizat că o a doua semnificaţie a vizitei lui Jill Biden în România constă în ”încercarea de a sensibiliza societăţile din est asupra nevoii de a fi apropiaţi de această temă”.

”Cred că în România nu este cazul, pentru că în România am avut o mobilizare foarte bună a societăţii şi poate că a fost privită de foarte mulţi oameni ca fiind aproape o surpriză. Vă spun sincer, şi eu am fost un pic surprins, pentru că văd că există o lipsă de empatie pentru cei săraci din România. (...) Această empatie cu străinii a fost şi pentru mine o surpriză extraordinară”, a menţionat Vasile Dîncu.

Dîncu este de părere că a treia semnificaţie a vizitei Primei Doamne a SUA în ţările este legată de o formă de mulţumire faţă de popoarele care ajută refugiaţii.

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a sosit în România, vineri, în cea de-a doua vizită oficială în ţara noastră. Prima vizită a avut loc în 2014, când a venit alături de soţul ei, Joe Biden, la acea vreme vicepreşedinte al Statelor Unite.

Vineri, Prima Doamnă i-a vizitat pe soldaţii americani de la Baza Kogălniceanu din Constanţa, iar sâmbătă se va întâlni, la Bucureşti, cu soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, precum şi cu voluntarii şi profesorii care au grijă de refugiaţii ucraineni.

Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Alertă majoră la granița NATO cu Ucraina. După atacul masiv al rușilor, Polonia și-a mobilizat avioanele proprii şi pe cele aliate
Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze şi-a mobilizat propriile avioane şi pe cele aliate din cauza atacului intens cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean care a avut...
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. Instalații de energie electrică și centrale termice au fost lovite
Rusia a lansat în cursul nopţii un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac. Apărarea aeriană ucraineană a...
#Jill Biden, #vizita jill biden in romania, #vasile dincu, #ministrul apararii, #refugiati, #razboi Ucraina , #Stiri Vasile Dincu