Miracol sau disciplină japoneză? Mărturii cutremurătoare ale unora din cei 379 de pasageri care au supraviețuit după ce un avion a luat foc la aterizare VIDEO

Marti, 02 Ianuarie 2024, ora 17:04
7050 citiri
Miracol sau disciplină japoneză? Mărturii cutremurătoare ale unora din cei 379 de pasageri care au supraviețuit după ce un avion a luat foc la aterizare VIDEO
Avionul japonez în flăcări FOTO / captură Youtube

Un avion Airbus A350 al companiei Japan Airlines a izbucnit în flăcări după ce, aparent, s-a ciocnit cu un avion al pazei de coastă, marți, 2 decembrie, pe aeroportul Haneda din Tokyo.

Toţi cei 367 de pasageri şi 12 membri ai echipajului avionului de linie au fost evacuaţi, potrivit NHK. Printre pasageri se aflau opt copii, potrivit agenţiei japoneze de ştiri Kyodo.

În schimb, cinci dintre cele şase persoane care se aflau la bordul celuilalt avion implicat în accident, o aeronavă a Gărzii de Coastă japoneze, sunt date dispărute, potrivit NHK. A şasea persoană a reuşit să părăsească aeronava.

Avionul Gărzii de Coastă japoneze ar fi trebuit să livreze ajutoare în zona Niigata.

Anchetatorii au declarat că la bordul aeronavei De Havilland Dash-8 se aflau șase persoane, dintre care cinci au fost declarate ulterior decedate.

Căpitanul ar fi în stare critică, relatează Yahoo Japan.

De asemenea, aproximativ 17 persoane au fost declarate rănite.

Imaginile filmate la ora locală 17:47 (0847 GMT) au arătat avionul Japan Airlines rulând pe pistă înainte de declanşarea unei mari explozii, care a lăsat avionul în flăcări.

Conform mai multor mass-media locale, a fost vorba despre avionul JAL 5016, un Airbus A50-900 care venea de pe Aeroportul Shin-Chitose de lângă Sapporo (nordul Japoniei) şi care s-a ciocnit cu o aeronavă a Gărzii de Coastă japoneze.

Imaginile de televiziune au surprins momentul șocant, în timp ce pasagerii și lucrătorii aeroportului priveau îngroziți.

Imaginile difuzate de postul de televiziune NHK au arătat flăcări care aparent ieșeau pe geamurile avionului și de sub aeronavă.

Ulterior, o înregistrare video a arătat echipaje de pompieri care lucrau pentru a stinge incendiul cu jeturi de apă și ajutau la operațiunea de evacuare.

Flăcările se extinseseră la o mare parte din avion.

De asemenea, pe rețelele de socializare au circulat videoclipuri cu incidentul șocant, în care se vedeau pasageri fugind de la fața locului.

Pe pistă au fost împrăştiate resturi şi peste 70 de maşini de pompieri au fost desfăşurate la faţa locului, potrivit NHK.

"Felul în care au reușit să scoată toți acei pasageri din avion este aproape de necrezut"

Un pasager a reușit să surprindă disperarea care avea loc în interiorul avionului, în timp ce fumul a cuprins întreaga cabină.

Oamenii au fost văzuți acoperindu-și fețele cu mâinile sau cu măști, în timp ce alții erau auziți țipând pe fundal.

"Dintr-o dată a fost plin de fum și toată lumea striga în japoneză", a declarat suedezul Anton Deibe, în vârstă de 17 ani, care se afla în avion.

Anton călătorea alături de sora sa Ella, mama Kristin și tatăl Jonas, relatează publicația suedeză Aftonbladet.

"Când a aterizat, m-am uitat pe fereastră", a spus el.

"Totul era încins foarte tare și am văzut pe fereastră cum se dizolvă. Apoi au venit mașinile de pompieri și au început să stropească fereastra. Fumul a inundat cabina. Nu aveam nicio idee unde mergem, așa că am fugit pe câmp. A fost haos".

Tatăl lui Anton, Jonas, a adăugat: "Au trecut câteva minute când întreaga cabană s-a umplut de fum.

"Ne-am aruncat pe podea. Apoi s-au deschis ușile de urgență și atunci ne-am repezit spre ele."

Familia a declarat că este încă în stare de șoc total, deoarece nu crede că "a înțeles ce s-a întâmplat".

"Tocmai am asistat la un miracol", a declarat fostul pilot comercial Roger Whitefield pentru Sky News.

"Felul în care au reușit să scoată toți acei pasageri din avion este aproape de necrezut", a spus el.

El a explicat că imaginile au arătat că din una dintre ușile din spate ieșea fum, ceea ce înseamnă că vizibilitatea în avion "trebuie să fi fost nulă".

"Pentru echipajul care a reușit să scoată toți pasagerii, este un miracol. Nu există două variante", a adăugat Whitefield.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat: "Vom lucra îndeaproape cu ministerele și agențiile aferente pentru a evalua rapid situația pagubelor și ne vom strădui să oferim informații adecvate publicului."

Tokyo-Haneda este unul dintre cele două aeroporturi internaţionale din capitala japoneză şi unul dintre cele mai aglomerate din lume.

Accidentele în care sunt implicate avioane de linie sunt extrem de rare în Japonia. Cel mai grav dintre acestea a avut loc în 1985, când un avion Japan Airlines s-a prăbuşit între Tokyo şi Osaka, omorând 520 de persoane, unul dintre cele mai grave dezastre aeriene din lume.

Japonia era deja marcată marţi de cutremurul puternic care a avut loc luni în Peninsula Noto, în centrul ţării, şi care a omorât cel puţin 48 de persoane, conform unui nou bilanţ provizoriu al autorităţilor locale.

"A fost așa toată durata zborului de patru ore". Pasagerul unui avion, deranjat de un cuplu de tineri îndrăgostiți
"A fost așa toată durata zborului de patru ore". Pasagerul unui avion, deranjat de un cuplu de tineri îndrăgostiți
Nu este niciun secret că a te simți confortabil în avion poate fi o provocare. Pasagerii sunt limitați în pozițiile pe care le pot adopta într-un spațiu restrâns. Asta nu a împiedicat...
Noi probleme la aeronavele Boeing. Un avion plin cu pasageri s-a întors pe aeroport imediat după decolare, după ce piloţii au simţit o vibraţie neobişnuită
Noi probleme la aeronavele Boeing. Un avion plin cu pasageri s-a întors pe aeroport imediat după decolare, după ce piloţii au simţit o vibraţie neobişnuită
Un avion de tip Boeing 767 de linie aparţinând companiei Delta Airlines, care decola de la New York către Los Angeles, a fost nevoit să se întoarcă din drum după decolare, din cauza unui...
#Japonia, #avion, #explozie, #salvare, #pasageri, #aeroportul haneda tokyo , #Japonia