Colonelul de jandarmi care cere DNA să prezinte licența pentru programele cu care i-a interceptat telefonul. Cerere rară într-un proces din România

Duminica, 21 August 2022, ora 21:50
10533 citiri
Colonelul de jandarmi care cere DNA să prezinte licența pentru programele cu care i-a interceptat telefonul. Cerere rară într-un proces din România
Petruț Rușanu, unul dintre ofițerii acuzați de corupție de DNA FOTO captură video

Daniel Petru Rușanu, fostul conandant al Inspectoratului de Jandarmi Giurgiu, Valerică Guriță, adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (I.J.J.) Vaslui, Gabriel Radu Todoran, fost șef al Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (I.G.J.R.), dar și alți trei ofițeri din cadrul Jandarmeriei au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, într-un dosar în care au fost cercetați de DNA.

Aceștia sunt acuzați că au format un grup infracțional în vederea fraudării unor concursuri organizate la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru ocuparea unor funcții vacante.

Dosarul foștilor șefi din Jandarmerie se află pe rolul Tribunalului București, în faza de analizare a probatoriului (cameră preliminară).

În această fază a anchetei judecătorești, foștii jandarmi încearcă să dovedească faptul că procurorii DNA n-ar fi acționat legal atunci când au adunat probele pentru a-i incrimina.

Au cerut în instanță emiterea unor adrese către DNA pentru a prezenta dacă instituția a deținut licențele programelor cu care s-au efectuat perchezițiile informatice și a listelor cu angajații specializați să le folosească.

Pe de altă parte, jandarmii, acuzați acum de infracțiuni de corupție, a solicitat Direcției Naționale Anticorupție să ofere informații suplimentare referitoare la sursa informațiilor și a datelor care au stat la baza sesizării din oficiu și la modalitatea concretă de sesizare. În plus, aceștia vor să afle dacă Serviciul Român de Informații a fost implicat în punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică.

Rușanu și ceilalți inculpați din dosar au fost deferiți justiției în ultima zi a anului trecut. Aceștia sunt acuzați că, în perioada martie 2021 - aprilie 2021, două persoane fizice, foste cadre militare, împreună cu inculpatul Rușanu Petruț-Daniel ar fi constituit un grup infracțional organizat în vederea fraudării unor concursuri organizate la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru ocuparea unor funcții vacante deblocate din sursă internă, prin trecerea subofițerilor și a maiștrilor militari în corpul ofițerilor.

La această grupare ar fi aderat ulterior și ceilalți inculpați. De precizat este faptul că, la vremea respectivă, inculpatul Todoran Radu-Gabriel îndeplinea și funcția de președinte al comisiei de concurs fiind și cel care ar fi transmis membrilor grupului grilele de concurs și rezultatele corecte.

Astfel, în contextul menționat mai sus, inculpații Lefter Viorel Călin, Stănică Ionuț și Mezdrea Silvia-Florentina ar fi intrat în posesia grilelor de concurs și a răspunsurilor corecte, cu mențiunea că doar primii doi ar fi reușit să finalizeze cu succes operațiunea de fraudare fiind avansați ulterior la gradul de căpitan.

Această conduită a avut ca urmare, susțin procurorii DNA, pe de o parte, vătămarea intereselor legitime ale persoanelor îndrituite să promoveze concursul, iar pe de altă parte vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne respectiv producerea unei pagube în dauna aceleiași entități juridice menționate, constând atât în totalul sumelor încasate pe nedrept de către inculpații Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț cât și în avansarea unor persoane care nu ar fi îndeplinit criteriile legale și implicit nu ar fi deținut competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu.

Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Arestarea ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, reflectă lupta pentru resurse și influență în cadrul elitei ruse, pe măsură ce începe noul mandat prezidențial al lui Putin,...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#jandarmi, #jandarmi romani, #coruptie, #Ofiteri, #examen, #subiecte, #DNA , #jandarmi