Ce înseamnă lansarea noului telescop James Webb pentru omenire? Interviu cu Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic

Sambata, 25 Decembrie 2021, ora 21:50
6239 citiri
Ce înseamnă lansarea noului telescop James Webb pentru omenire? Interviu cu Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic
Telescopul James Webb ne va ajuta să înțelegem din ce sunt compuse atmosferele planetelor și să aflăm dacă pot susține viața FOTO Pixabay

Într-un interviu exclusiv pentru Ziare.com, Adrian Șonka, astronom, coordonator și muzeograf la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" a explicat cum funcționează telescopul James Webb și cum ne va ajuta să înțelegem mai bine originile Universului și chiar să descoperim planete din galaxia noastră care ar putea susține viața.

Este într-adevăr telescopul James Webb înlocuitorul Hubble sau e o idee eronată? Cu ce vine nou acest observator spațial și cum se diferențiază de Hubble?

Telescopul James Webb nu îl va înlocui pe Hubble. Vom avea practic un telescop spațial nou-nouț, mai mare ca diametru decât Hubble, dotat cu tehnologie nouă și plasat departe de lumina parazită a Pământului.

Telescopul Hubble va funcționa în continuare. În plus, James Webb observă Universul în lumină pe care telescopul Hubble nu o poate capta, cele două telescoape completându-se unul pe celălalt.

Față de Hubble, telescopul James Webb va detecta obiecte de până la 100 ori mai puțin strălucitoare (deci și mai îndepărtate).

James Webb va studia lumina infraroșie. Astronomii spun că ne va ajuta să înțelegem începuturile Universului. Cum funcționează telescopul?

Telescopul funcționează ca unul obișnuit. Are o oglindă principală de 6,5 metri în diametru, care captează lumina și o trimite în instrumentele care o înregistrează sau analizează.

Sistemul de achiziție de imagini este construit în așa fel încât să capteze lumina din domeniul infraroșu, iar pentru asta trebuie răcit foarte mult, până la -230 de grade Celsius. Se știe că orice obiect mai cald emite infraroșu și în acest fel se evită înregistrarea luminii dată de instrumente.

Cu ajutorul telescopului James Webb se va observa Universul în lumina obișnuită (domeniul vizibil - cea pe care o detectează ochiul uman) și în infraroșu. Practic, toate galaxiile îndepărtate emit în lumină obișnuită, dar pentru că Universul este în expansiune, lumina se transformă pe drum în infraroșu. Se speră astfel că un telescop spațial de mari dimensiuni, sensibil la infraroșu, va putea detecta cele mai îndepărtate și vechi galaxii, adică prima lumină emisă în Univers.

Revenind mai aproape de casă, cercetătorii speră că James Webb ar putea descoperi planete care să susțină viața, în interiorul galaxiei noastre. Care sunt semnele care ar putea duce la această concluzie?

Telescopul nu doar captează lumină ci și o descompune în culorile componente, adică realizează spectrele corpurilor cerești. Acest mod de a observa aștrii ne permite să vedem din ce sunt constituiți ei, pentru că elementele chimice și moleculele lasă o amprentă în spectru.

Fiind un telescop spațial de mari dimensiuni, se estimează că se vor putea face spectrele planetelor care se rotesc în jurul altor stele, adică vom putea vedea din ce sunt compuse atmosferele lor. În urma acestor observații vom afla dacă există viață pe planetele respective sau dacă aerul de acolo este respirabil.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#James Webb Space Telescope, #telescop Hubble, #telescop James Webb, #Univers, #Calea Lactee, #galaxie Calea Lactee, #infrarosu , #stiri it-c