Cum a ajuns să trăiască un fost președinte. Dintr-un palat luxos, acum locuiește într-o casă micuță și mănâncă singur la KFC

Duminica, 05 Februarie 2023, ora 09:09
21279 citiri
Cum a ajuns să trăiască un fost președinte. Dintr-un palat luxos, acum locuiește într-o casă micuță și mănâncă singur la KFC
Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro FOTO Hepta

A condus cea mai importantă putere economică din America Latină şi cei 214 milioane de locuitori ai ei. Acum, fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro locuieşte într-o suburbie lângă Disney World din Florida şi mănâncă singur într-un restaurant de tip fast-food.

Fostul lider de extremă dreapta a fugit în SUA la sfârşitul lunii decembrie, cu câteva zile înainte ca susţinătorii săi nemulţumiţi de victoria rivalului său de stânga Lula la alegerile prezidenţiale din octombrie să invadeze şi să vandalizeze palatul prezidenţial, Congresul şi Curtea Supremă a Braziliei, scrie AFP.

Deşi a condamnat violenţele din Brazilia, Jair Bolsonaro este anchetat de Curtea Supremă a ţării sale pentru a-i determina rolul în atacul asupra instituţiilor naţionale din Brasilia din 8 ianuarie.

Obişnuit cu luxosul palat prezidenţial brazilian, „Trump of the Tropics”, aşa cum este poreclit uneori, locuieşte acum într-o casă micuţă care aparţine fostului luptător brazilian de arte marţiale, José Aldo.

Bolsonaro a menţinut un profil scăzut în primele săptămâni în Florida, singurele sale activităţi cunoscute constând într-un drum la supermarket şi alta pentru a mânca pui prăjit singur la un restaurant KFC.

Dar, fostul lider a ieşit din umbră în această săptămână, ţinând două discursuri la câteva zile unul de celălalt.

„Mai popular ca niciodată”

Vineri, fostul lider brazilian a vorbit în Doral, la nord de Miami, în faţa a aproximativ 400 de persoane, în cadrul unui eveniment organizat de asociaţia conservatoare americană Turning Point USA, la un hotel de lux al fostului preşedinte Donald Trump, aliat şi model. lui Bolsonaro când era la putere.

„Nu există satisfacţie mai mare decât cea a datoriei îndeplinite”, a declarat fostul preşedinte cu referire la mandatul său (2019-2023) într-un discurs cu aer de miting electoral, adresându-se unui public pe care l-a cucerit şi care purta culorile Braziliei.

Marţi, Jair Bolsonaro a vorbit la un restaurant dintr-un mall, la o recepţie găzduită de comunitatea braziliană din Florida, unde a continuat să pună sub semnul întrebării rezultatul alegerilor din octombrie.

„Mulţi oameni sunt încă zguduiţi de ceea ce s-a întâmplat în timpul alegerilor (...) Dar vom face faţă acestui moment şi, dacă vrea Dumnezeu, vom câştiga împreună”, a spus el, considerându-se „mai popular ca niciodată.

În ambele ocazii, Bolsonaro a fost întâmpinat călduros de cei mai fideli susţinători ai săi care s-au fotografiat cu el şi l-au încurajat.

Un viitor incert

Dar viitorul fostului lider brazilian rămâne incert. După ce a asigurat presa că intenţionează să se întoarcă în Brazilia la sfârşitul lunii ianuarie, Bolsonaro a solicitat o viză de şase luni pentru a rămâne în Statele Unite.

Unul dintre copiii săi, senatorul Flavio Bolsonaro, a explicat săptămâna trecută că fostul preşedinte nu are o dată de întoarcere. „Ar putea fi mâine sau peste şase luni sau s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată”, a spus el.

„Am 67 de ani şi intenţionez să rămân activ în politica braziliană”, a spus totuşi Jair Bolsonaro, marţi, la Orlando.

Rămâne de văzut dacă va continua să păstreze un profil scăzut ca atunci când a sosit în Florida sau să susţină discursuri în ţara gazdă, căreia i-a adus un omagiu vineri.

"Am fost întotdeauna un mare admirator al poporului american. Un admirator al libertăţilor, patriotismului şi dragostea lor pentru drapel", a spus el.

Fost șef de stat acuzat că a plecat din reședința prezidențială la finalul mandatului cu tot cu mobilier: ”Nu ştiu de ce a trebuit să ia patul”
Fost șef de stat acuzat că a plecat din reședința prezidențială la finalul mandatului cu tot cu mobilier: ”Nu ştiu de ce a trebuit să ia patul”
Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a depus o plângere împotriva actualului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, cerând scuze şi despăgubiri pentru că a sugerat că a luat mobilier...
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#Jair Bolsonaro, #Brazilia, #fost presedinte, #SUA, #refugiat , #Brazilia