Curtea Supremă a Braziliei verifică implicarea lui Jair Bolsonaro în „asaltul asupra Capitoliului” în varianta braziliană

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 07:15
1476 citiri
Curtea Supremă a Braziliei verifică implicarea lui Jair Bolsonaro în „asaltul asupra Capitoliului” în varianta braziliană
Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro FOTO Facebook/Jair Bolsonaro

Curtea Supremă a Braziliei urmează să investigheze presupusa implicare a fostului preşedinte Jair Bolsonaro în atacurile din 8 ianuarie asupra clădirilor guvernamentale din capitala Brasilia, relatează CNN.

Decizia instanţei vine în urma unei solicitări a parchetului din Brazilia, după ce mai mulţi membri ai acestuia au au transmis vineri o declaraţie în care descriu evenimentele din acea zi – când susţinătorii lui Bolsonaro au luat cu asalt şi au distrus clădirile guvernamentale pentru a protesta împotriva alegerii rivalului său Luiz Inacio Lula da Silva – ca „acte antidemocratice.”

„Prin postarea unui videoclip pe 10 ianuarie (la două zile după atac) care punea sub semnul întrebării legalitatea alegerilor prezidenţiale din 2022, Bolsonaro a lansat o incitare publică la comiterea de infracăiuni”, se arată în comunicat.

Marţi, Bolsonaro a distribuit un videoclip pe Facebook cu o femeie punând la îndoială victoria lui Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro la alegerile prezidenţiale din octombrie. Videoclipul a fost şters câteva ore mai târziu.

Procurorii spun că, deşi videoclipul a fost postat după atacuri, există o „conexiune” între conţinutul videoclipului lui Bolsonaro şi violenţele din Brasilia.

Curtea Supremă a anunţat vineri că a acceptat cererea procurorului general de a investiga presupusa implicare a lui Bolsonaro.

De asemenea, a aprobat cererea de a solicita Meta să păstreze videoclipul pe care l-a postat pe Facebook şi să investigheze impactul acestuia.

Până acum, fostul preşedinte brazilian de extremă dreapta nu a fost legat în mod direct sau implicat în ancheta asupra evenimentelor din 8 ianuarie.

Separat de cererea procurorului şi fără a se referi la vreo acuzaţie în mod special, avocatul lui Bolsonaro, Frederick Wasser, a declarat vineri că fostul preşedinte „a respins întotdeauna toate actele ilegale şi criminale... şi a fost întotdeauna un apărător al Constituţiei şi al democraţiei”.

„Preşedintele Bolsonaro respinge vehement actele de vandalism şi distrugere a patrimoniului public comise de cei infiltraţi din protest. El nu a avut niciodată nicio legătură sau participare la aceste mişcări sociale spontane făcute de popor”, a declarat vineri fiul fostului preşedinte, Flavio Bolsonaro, într-un comunicat.

Fost șef de stat acuzat că a plecat din reședința prezidențială la finalul mandatului cu tot cu mobilier: ”Nu ştiu de ce a trebuit să ia patul”
Fost șef de stat acuzat că a plecat din reședința prezidențială la finalul mandatului cu tot cu mobilier: ”Nu ştiu de ce a trebuit să ia patul”
Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a depus o plângere împotriva actualului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, cerând scuze şi despăgubiri pentru că a sugerat că a luat mobilier...
Meciul Anglia - Brazilia, decis de un gol marcat de viitorul star al lui Real Madrid
Meciul Anglia - Brazilia, decis de un gol marcat de viitorul star al lui Real Madrid
Echipa naţională a Braziliei a învins sâmbătă seara, în deplasare, echipa naţională a Angliei, scor 1-0, într-un meci amical disputat la Londra. Brazilia a înscris unicul gol al...
#Jair Bolsonaro, #Brazilia, #insurectie, #curtea suprema , #Brazilia